Arab koalíció: iráni eredetűek voltak a fegyverek, amelyeket a szaúdi olajlétesítmények ellen használtak

Iráni eredetűek voltak azok a fegyverek, amelyeket a szaúdi olajlétesítmények ellen a hétvégén végrehajtott támadások során használtak — állította az MTI szerint a húszi síita lázadók ellen Jemenben harcoló szaúdi vezetésű koalíció a vizsgálat előzetes eredményeire hivatkozva.

Turki al-Máliki ezredes, a koalíció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: folyamatban vannak a vizsgálatok annak meghatározására, hogy honnan indították a támadásokat. Hozzátette: az előzetes vizsgálat arra enged következtetni, hogy a támadást nem Jemen területéről hajtották végre.

Máliki egyúttal afelől biztosított, hogy a világ legnagyobb olajexportőrének számító Szaúd-Arábia képes megvédeni a létfontosságú energia-lelőhelyeket és gazdasági térségeket.

A szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját szombaton érték dróntámadások, amelyek végrehajtójaként a jemeni húszi síita lázadók jelentkeztek. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azonban a húszikat támogató Iránt tette felelőssé ezekért és a korábbi támadásokért.

Teherán elutasította az erről szóló vádakat, amelyeket Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő „őrültségnek” és „elfogadhatatlannak” minősített.

Eközben hétfőn a szaúdi célpontok elleni újabb támadásokkal fenyegetőztek a jemeni húszi felkelők.

„Bárhová és bármikor elér a kezünk” – intézte szavait a szaúdi rezsimhez Jahja Szarí, a lázadók szóvivője. Szarí felszólította Rijádot, hogy „vizsgálja felül számításait, és vessen véget a Jemen elleni agressziójának és blokádnak”.

A húszik ellenőrizte al-Maszíra televízió által idézett szóvivő felszólította a külföldi cégeket és állampolgárokat, hogy kerüljék el a szaúdi olajlétesítményeket, amelyek – mint fogalmazott – továbbra is a húszik „tűzvonalában” vannak.

A szaúdi energiainfrastruktúrát több támadás érte azóta, hogy Rijád az arab katonai koalíció vezetőjeként beavatkozott Jemenben a húszik ellen, az idén május és augusztus között is. A szaúdi olajterminálok elleni szombati dróntámadások következtében azonban 5,7 millió hordóval csökkent a napi olajkitermelés, ami több mint a fele a szaúdi termelésnek, és mintegy öt százaléka a világ napi olajkitermelésének.

Az egyik támadás az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő olajterminált érte, amely az Aramco szaúdi olajvállalat közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. A másik célba vett terminál a Huraisz kormányzóságban lévő olajmezőhöz tartozik, amely a második legnagyobb olajmező az országban. Az üzemekben robbanások történtek és tűz ütött ki. A tüzeket rövid időn belül eloltották, senkinek sem esett baja.

Az amerikai kormány „csőre töltve” védi Szaúd-Arábiát

„Van okunk azt hinni, hogy tudjuk, ki követte el” – nyilatkozta sejtelmesen Trump a szaúdi olajcéget ért támadásról.