Zsidó republikánus szupermodell a Neokohnnak: Trumpot a tettei igazolják

Lapunk korábban már írt Elizabeth Pipkóról, aki az amerikai zsidó fiatalokat a jobboldali — republikánus — táborba terelő The Exodus Movement vezetője. Pipko amerikai vallásos zsidó szupermodell, akit jobboldali nézeteiért már sokan kitagadtak a szakmából. Az általa mozgalom jelenleg tizenegy amerikai államban működik, és feltett céljuk, hogy megvilágítsák Donald Trump elnök Izrael-barát döntéseinek fontosságát, illetve az amerikai progresszív oldal anticionizmusának veszélyes mivoltát. Interjúnk.

***

A legtöbb felmérés szerint az amerikai zsidóság többsége balra szavaz. Milyen esélyei vannak ön szerint annak, hogy az amerikai zsidóság a közeljövőben a konzervatív oldalhoz pártol át?

Nem hiszem, hogy bárki egyik napról a másikra hatalmas változást várna. Viszont elmondhatom az amerikai zsidókkal való napi szintű beszélgetéseim alapján és azon érzelmek alapján, melyeket napjaink politikai légköre miatt éreznek, hogy

sokan kezdik újragondolni politikai nézeteiket, melyekben olyan sokáig hittek.

Van bármilyen mód arra, hogy mérni lehessen, eddig hány zsidó pártolt át a jobboldalra?

A választásokon kívül nincsen mód arra, hogy ezt megfelelően mérjük. Mint mondtam, az emberek, akikkel napi szinten beszélek, arról számolnak be, hogy össze vannak zavarodva, és nem tudják, melyik pártot támogassák a jövőben. Az első célom az volt, hogy párbeszédet folytassak azokkal az ügyekkel kapcsolatban, amelyek megosztották a közösséget az elmúlt években, és gondolkodásra ösztökéljem az embereket. Most pedig a politikai erőfeszítés következik. Lelkes vagyok a szervezetünkkel kapcsolatban, és alig várom, hogy lássam, milyen eredményeket érhetünk el a következő években.

Elizabeth Pipko.

Sikerült már meggyőznie akár csak egy baloldali zsidó barátját?

Igen, sokat beszélgettem ilyen ismerőseimmel, és sokan is mondták, hogy felnyitottam a szemüket azzal kapcsolatban, amit eddig nem mondtak el nekik.

Meggyőződésem, hogy a józan párbeszéd csodákra képes.

Donald Trump elnököt nemrég sokan támadták azért, mert a baloldali zsidók „lojalitásának” kérdését feszegette. Egyesek szerint ez antiszemitizmus volt, mások szerint csak Izrael mellett állt ki. Hogyan értelmezi a megjegyzéseit?

Megértem, hogy az amerikai zsidókat felkavarja, ha a „lojalitásukról” beszélnek, hiszen évek óta ezzel támadják őket a politikában, de még a popkultúrában is. Azonban az elnök tettei Izraellel kapcsolatban, illetve a sok dolog, amit megtett az amerikai zsidóságért — melyeket egyébként korábbi elnökök már megígértek, csak nem váltottak be — mind azt mutatják, hogy erősen támogatja az amerikai zsidóságot, és az értékeket, melyek fontosak a közösségnek.

Trumpért harcol a zsidó republikánus szupermodell

Az idén tavasszal zászlót bontó Jexodus egyik vezetője optimista, és hite rendületlen Istenben.

Sok cikk felpanaszolja, hogy az Izrael-barátság már nem kétpárti ügy az Egyesült Államokban. Nem fél tőle, hogy mozgalma csak gyengíteni fogja az Izrael-pártiság ügyét azzal, hogy egy csakis a konzervatív oldalon vállalt dologgá teszi azt?

Amellett, hogy támogatjuk azokat az ügyeket, amelyek fontosak az amerikai zsidóknak, a szervezetem azon is dolgozni fog, hogy szerte az Egyesült Államokban hirdesse Izrael támogatásának gondolatát. Ez egy olyan dolog, amely jobb- és baloldaliak számára egyaránt fontos kéne, hogy legyen. Viszont azt hiszem, hogy ha figyelmen kívül hagyjuk az Izrael-ellenes nézeteket a baloldalon, azzal kevéssé oldjuk meg a problémát, mint ha felhívjuk az emberek figyelmét arra, mi is téves a baloldal álláspontjában.

Az utóbbi időben sok kritika érte Izraelt azért, mert kitiltott két amerikai kongresszusi képviselőt, nevezetesen Rashida Tlaibot és Ilhan Omart. Gondolja, hogy helyesen döntött a zsidó állam?

Amerikaiként, aki erősen támogatja Izraelt, mint stabil szövetségesünket, úgy vélem, hogy támogatnunk kell Izraelt a döntésekben, amelyeket hoz, és amelyekről úgy érzi, az ország legjobb érdekeit szolgálják.

Az Izrael-ellenes bojkott-mozgalom nagyon veszélyes a zsidó államra nézve, és remélem, hogy ezt minél többet rövidesen be fogják látni.

Ben Shapiro: Miért szavaznak balra az amerikai zsidók? — Videó!

Magyar felirattal.