Jövő heti Kohn

Spinoza fesztivál, Heisler András Albertirsán, arab-zsidó zsinórlabda az IKI-ben, Fahidi Éva a tetőn, Szentendrén és az Urániában, klezmer és zsidó öltözködés Miskolcon, szatmári rebbe a Csányiban, Jiddis Kozmosz a 2B Galériában, színház a Szkénében, a Pesti Színházban, a Radnóti Színházban, a Várkert Bazárban és Gödöllőn, Scheiber kórus a Bazilikában, főkántorok és református lelkész a Bálint Házban, héber betűk a Bethlen zsinagógában, séta a zsidótemetőben. Zsidó programajánló a Luah közösségi eseménynaptár segítségével.

Hétfő este zárul a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek utolsó napi programjairól itt lehet tájékozódni:

Zsidó Kulturális Fesztivál | Szervezők | luah.hu

A Zsidó Kulturális Fesztivál a nagy hagyományokkal rendelkező Nyári Fesztivál helyébe lépve ígér tartalmas és igényes műsorokat. Szórakozást, élményt, és gondolkodásra érdemes programot kínálunk….

Kedd este hatkor a „Négy kedd- négy rabbi” előadássorozat keretében Darvas István „Bibliai személyiségek a Talmud tükrében” című előadására kerül sor a Dohány utcai Zsinagógában.

Kedd este fél hétkor az Izraeli Kulturális Intézetben egy rendkívüli program két vezető egyéniségével találkozhatnak az érdeklődők. Az izraeli Lior Gluska és Amna Abd El Qadir vegyes, vallásos és nem vallásos arab és zsidó asszonyoknak szervez zsinórlabda-csapatokat egész Izraelben, és Magyarországon is szeretnének hasonló, kulturálisan sokszínű zsinórlabda-csapato(ka)t létrehozni. Várják e találkozóra azokat is, akik szívesen segítenék e helyi projekt megvalósulását!

Kedd este hétkor kezdődik a kéthetes 17. Spinoza Zsidó Fesztivál a Spinoza Színházban. Mint mindig, idén is – szeptemberben – a zsidó kultúra széles palettájával találkozhatnak tizenhét programmal, hetvenhét közreműködővel. A terítéken minden: drámák, zenés játékok, filmek, előadások, koncertek, kabarék, a részletes programot itt böngészhetik:

Spinoza Zsidó Fesztivál | Szervezők | luah.hu

Spinoza Zsidó Fesztivál tizenhetedszer! Mint mindig, idén is – szeptemberben – a zsidó kultúra széles palettájával találkozhatnak. Tizenhét programmal, hetvenhét közreműködővel. A terítéken minden: drámák, zenés játékok, filmek, előadások, koncertek, kabarék.

Kedd este hétkor Szabó Réka A létezés eufóriája /The Euphoria of Being/ című, díjnyertes, egész estés dokumentumfilmjének premier előtti vetítésére kerül sor a Budapest Rooftop Cinemában.

Szerda este hatkor Szurasenkó Dániel zenekarának klezmer koncertje mellett a zsidó öltözködési szabályokkal és szokásokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők a miskolci Mokka Coffee & Panini Bárban.

Csütörtök este hatkor Szunyogh Szabolcs író, újságíró „Zsidó különlegességek – ismeretlen szenzációk a zsidóság történelméből” című előadássorozatában a szatmári Teitelbaum rebbéről, és vele kapcsolatban a magyar haszidizmusról is szót ejtenek majd az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban (Csányi5).

Csütörtök este fél hétkor Szabó Réka A létezés eufóriája /The Euphoria of Being/ című, díjnyertes, egész estés dokumentumfilmjének vetítése után Sándor Erzsi újságíró beszélget a film rendezőjével és Fahidi Évával a szentendrei P’Art moziban.

Péntek este hétkor „Káprázat” címmel a Bulgáriában született, spanyol zsidó származású, angol állampolgárságú, de németül író Nobel-díjas Elias Canetti ifjúkori remekművének színpadi változatát állítják a Szkéné Színház színpadára. A Káprázat valamennyi hőse monomániás, elvakult fantaszta, aki nem lát ki saját világából; egymást megérteni képtelenek, legfeljebb a félreértésig juthatnak, a szenvedélyes ám reménytelen kommunikációs kísérletek pedig hol burleszkszerűen mulatságos, hol hátborzongatóan abszurd drámai helyzetek sorozatát teremtik.

Péntek és szombat este hétkor Pozsgai Zsolt: Jávor című színpadi játékát adják elő a Gödöllői Királyi Kastélyban. 1944. Budapest. Jávor Pál, a népszerű színész a német megszállás idején a nyilasok fogságába esik, mert nem hajlandó elárulni zsidó származású felesége tartózkodási helyét – és ezzel megkezdődik egy több hónapos kegyetlen játék élettel és halállal.

Szombat este hatkor nyitják meg a „Jiddis Kozmosz” című kiállítást a 2B Galériában. Jevgeniy Fiks új projektjében látszólag egymástól független szálakat fűz össze, jelesül a keleti-európai zsidó tapasztalatot, a kozmosz feltárását és a szovjet űrprogramot. Koncepciójában a futurizmusnak az egyetemes, a világi és a tudományos fejlődés egységét hirdető narratíváját követi. A kiállítás a kozmosz, a kozmonautika és a jiddis kultúra összekapcsolására összpontosít. A kiállítás október 9-ig látogatható.

Vasárnap délelőtt tíz órától „Régi betük, mai művek” címmel a Bethlen Tér Zsinagógában nyíló egyedi tárlaton mind a zsidó, mind más vallási felekezethez tartozó művészek alkotásain keresztül keresik a választ a kérdésre: miként jelenik meg a zsidóság egyedi írása a mai magyar kultúrában. Hogyan formál, hat és alakít a héber betűk összetett szimbolikája, és mi módon gazdagszik kifejező ereje a mai művészek tolmácsolásában. A kiállításon olyan neves művészek munkái láthatók, mint: Fehér László, Kósa Klára, Magén István, Hajnal Gabriella, Nagy Boglárka, Für Emil, Pogány Gábor Benő, az ünnepélyes megnyitóra délután négykor kerül sor.

Vasárnap 13 órakor a Kozma Utcai Izraelita Temetőben szervez valaki izgalmasnak tűnő történelmi sétát, de a programból nem egészen világos, hogy kicsoda.

Vasárnap délután háromkor „A NÉGY történelmi egyház közös zenei áhítata” címmel a Szent István Bazilikában többek között a Scheiber Kórus is zsoltárokat fog énekelni.

Vasárnap délután ötkor Heisler András Mazsihisz elnök nyitja meg Albertirsán a világ legnagyobb koncertsorozatát Szurasenkó Dániel szervezésében „1000 Koncert Hazánkért” címmel, melyet a Magyar Rekordok Egyesülete regisztrál majd.

Vasárnap este hatkor az Urániában vetítik Szabó Réka A létezés eufóriája /The Euphoria of Being/ című, díjnyertes, egész estés dokumentumfilmjét.

Vasárnap este hétkor egyedülálló koncertnek lehetnek szem és fültanúi a Bálint Házban az érdeklődők. Egy színpadon fellépnek zsidó főkántorok dr. Nógrádi Gergely, Zucker Immánuel és református lelkész Kun Ágnes Anna. További fellépők: Bálint Ház közösségi kórus, zongorán kísér Teszter Nelli.

Vasárnap este hétkor Woody Allen kultikus Játszd újra, Sam! című komédiája látható a Pesti Színházban. Allan Felix, a Játszd újra Sam! főszereplője ugyanaz a gátlásos, esetlen, szemüveges, neurotikus, New York-i művész-értelmiségi, aki Woody Allen filmjeiben újra és újra feltűnik. Allan Felix zsákutcába került az életével; felesége otthagyta, egyedül ül feldúlt manhattani lakásában, és kudarcainak okairól töpreng… Fantáziaképeiben mindegyre feltűnik a nagy színész, a kemény, férfias hősöket alakító Humprey Bogart, s Felix mindegyre tőle akarja megtudni a sikeres férfiélet titkát…

Vasárnap este hétkor a Várkert Bazárban az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja, a Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójából szerkesztett est századik előadására kerül sor. Az előadást követően egy beszélgetésre várjuk az előadás alkotóival: Hámori Gabriella színésznővel, Seres Tamás rendezővel és Ferencz Győzővel, a Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni irodalmi hagyatékának gondozójával.

Vasárnap este hétkor tekinthető meg az „Egy piaci nap” című előadás a Radnóti Miklós Színházban. Závada Pál valós eseményekből és eredeti dokumentumokból kiindulva írta meg legújabb, Egy piaci nap című regényét, amely az elmúlt évek egyik legfontosabb kortárs irodalmi alkotása volt. A Kossuth-díjas író a magyar történelmi múlt egy sokak számára máig ismeretlen, rendkívül megrázó, brutális eseménysorát vette alapul: a kunmadarasi zsidók elleni pogromokat. Závada rákérdezett az eset mélyén lévő emberi motivációkra, és ezen keresztül egy nagyívű emberi történetet írt a történelmi traumáinkról és a közösségi felelősségről. A 2017-ben Libri irodalmi díjra jelölt regényt a Mohácsi-testvérek adaptálják színpadra, így a Radnóti Színház egy magyar ősbemutatóval zárja 2017/2018-as évadát.