Irán együtt is működik atomügyben, meg egy kicsit nem is

További együttműködésre törekszik Iránnal és kész magas szakmai színvonalon, részrehajlás nélkül ellátni kötelezettségeit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) — jelentette ki vasárnap Teheránban Cornel Feruta, a szervezet megbízott főigazgatója. Hozzátette ugyanakkor az MTI szerint, hogy Teherántól megköveteli a teljes együttműködést az ügynökség szakértőivel.

A tisztségviselő azt követően nyilatkozott, hogy az iráni fővárosban megbeszélést folytatott Ali Akbar Szalehivel, az iráni atomenergia-ügyi hivatal vezetőjével, továbbá Dzsavád Zaríf külügyminiszterrel. Hangsúlyozta, hogy a NAÜ-re nem nehezedik külső nyomás.

Zaríf azt mondta a találkozó után, hogy Irán folytatja az együttműködést a nemzetközi ellenőrökkel,

jóllehet fokozatosan eltávolodik a 2015-ben kötött atomalkutól.

A külügyminiszter védelmébe vette Irán döntéseit arról, hogy leállt a paktum kulcsfontosságú cikkelyeinek megvalósításával válaszul arra, hogy Washington kilépett a megállapodásból és ismét szankciókkal sújtja Iránt.

A NAÜ közölte, hogy Feruta tájékoztatja Irán legutóbbi ténykedéseiről az ügynökség kormányzótanácsát a Bécsben hétfőn kezdődő ülésen.

Haszan Róháni iráni elnök szerdán jelentette be, hogy országa szeptember 6-tól visszalép a 2015-ös többhatalmi atomalkuban vállalt kötelezettségeinek újabb körétől, és az urándúsításhoz használt korszerű centrifugák fejlesztésébe kezd.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség júliusban közölte, hogy Irán meghaladta mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Az Egyesült Államok azonban tavaly májusban felmondta az Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Egyesült Államok), valamint Németország között Bécsben megkötött megállapodást, és újból bevezette a szankciókat Teherán ellen. Erre válaszul azóta már Irán sem tartja magát a megállapodásban rögzített valamennyi kötelezettségvállalásához: májusban bejelentette, hogy nem tartja be az alacsonyan dúsított uránkészletnek és a nehézvízkészletnek az egyezmény által engedélyezett szintjét, majd július 8-án azt is közölte, hogy a megengedett szint felett, 4,5 százalékosra dúsít uránt.

Iráni atomprogram: holland ügynök segíthetett telepíteni az egyik legpusztítóbb vírust

A Stuxnet nevű vírus közel 2000 iráni centrifugát tett tönkre.