Az Egyesült Államok felfüggesztette a béketárgyalásokat az afganisztáni tálib lázadókkal

Az Egyesült Államok felfüggesztette a béketárgyalásokat az afganisztáni tálib lázadókkal egy minapi kabuli merényletük miatt — jelentette be Donald Trump amerikai elnök szombat este a Twitteren az MTI szerint.

Trump elárulta azt is, hogy eredetileg titkos találkozót szerveztek a tálib vezetőkkel és tőlük elkülönülten Asraf Gáni afgán elnökkel vasárnapra Camp Davidbe, az amerikai elnökök nyári rezidenciájára, de a csütörtöki merénylet miatt, amelyben meghalt egy amerikai és egy román NATO-katona, valamint tíz további ember, lemondta ezt.

„A tálibok sajnos rossz adut használnak, beismerten ők követték el a kabuli támadást, amelyben meghalt egy nagyszerű katonánk és 11 további ember. Azonnal lemondtam a találkozót, és felfüggesztettem a béketárgyalásokat. Miféle emberek azok, akik ilyen sok gyilkosságot követnek el azért, mert úgy gondolják, ettől jobb lesz az alkupozíciójuk? Ha nem tudnak megállapodni velünk a tűzszünetben egy ilyen fontos béketárgyaláson, sőt, közben megölnek 12 ártatlan embert, akkor valószínűleg arra sem képesek, hogy tárgyalások eredményeképpen megkössenek egy értelmes megállapodást. Hány évtizedig akarnak még harcolni?”

— írta az elnök mikroblogján.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy az Egyesült Államok véglegesen felhagyott-e a tárgyalásokkal a tálibokkal — jegyezték meg hírügynökségek.

Asraf Gáni afgán államfő Trump bejelentésére reagálva arra szólította fel a tálibokat, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és közvetlenül a kabuli kormánnyal tárgyaljanak. Kiemelte, az igazi béke akkor jön majd el, amikor a tálibok elfogadják a tűzszünetet.

Washington tavaly óta tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a 2001 ősze óta tartó háborúnak. Minden fél arról számolt be az utóbbi napokban, hogy az utolsó simításokat végzik a békemegállapodáson. Közben azonban a lázadók megsokszorozták támadásaik számát. Először megpróbálták bevenni az északi Kunduzt, majd egy nappal később Puli-Humriban csaptak le, és ezt követően hajtották végre a kabuli öngyilkos merényletet. Saját bevallásuk szerint azért nem hagytak fel a támadásokkal, mert az afgán kormányerők sem szüneteltették ezeket a béketárgyalások idejére, és miután az ország területének felét az ellenőrzésük alatt tartják már – erősebbek most, mint hatalmuk 2001-es megdöntése óta bármikor – győzelmeiket aduként akarták felhasználni a tárgyalásokon.

Az afgán kormány nem vett részt e megbeszéléseken, mert a tálibok nem voltak hajlandók tárgyalni Kabullal, de a reménybeli amerikai-tálib egyezményt elképzelések szerint a lázadók és a kormány közötti béketárgyalások követték volna.

Pompeo reakciója

A tárgyalások az afganisztáni tálibokkal „jelenleg halottak” — jelentette ki vasárnap egy televíziós interjúban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki egy másik interjúban kiállt amellett, hogy Donald Trump amerikai elnök Camp Davidben tárgyalt volna a tálibok képviselőjével.

Az amerikai diplomácia irányítója a Fox televíziónak — bejelentve, hogy a béketárgyalások megszűntek — leszögezte, a tálibok terrorizmussal próbálták meg javítani a tárgyalási pozícióikat.

Hozzáfűzte, hogy bárki, aki figyelemmel kíséri Donald Trump elnök tevékenységét, tisztában lehet azzal, hogy amikor egy mindkét fél számára kedvező eredményekkel kecsegtető tárgyalások közepette a másik fél a tárgyalásokat veszélyeztető lépéseket tesz, az elnök azt nem fogja elfogadni. Pompeo a tálibok által elkövetett, 12 halálos áldozatot, köztük egy amerikai katona életét követelő merényletre célzott.

„Mi nem egyszerűen csak papíron rögzített szavakat akarunk, hanem valódi és megvalósított elkötelezettséget, és a tálibok most megmutatták, hogy nem akarnak, vagy nem tudnak eleget tenni az erőszak csökkentésére vállalt kötelezettségeiknek”

— fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

A Fox televízió műsorvezetőjének arra a kérdésére, hogy a tárgyalásokat meghatározatlan időre függesztették-e fel, Pompeo úgy válaszolt, „remélem, a tárgyalások újraindulhatnak”. Hozzáfűzte, hogy a tárgyalások esetleges újrakezdése a táliboktól függ. „Nekik kell most bizonyítaniuk, hogy készen állnak valóra váltani mindazt, amit a tárgyalásokon kérünk tőlük” — mondta.

Pompeo a CBS szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában azt hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat továbbra is katonai nyomást fog gyakorolni a tálibokra a tárgyalások érdekében.

A CNN televízió műsorában védelmébe vette Trump azon döntését, hogy Camp Davidben titokban fogadta volna a tálibok képviselőjét. Mint fogalmazott: a kormányzatnak kötelessége tőle telhetően mindent megtenni a sikerek érdekében. Ő, személy szerint, teljes mértékben támogatta is a Camp Davidben folytatandó tárgyalásokat — mondta.

Az NBC televízióban pedig arra emlékeztetett a külügyminiszter, hogy a marylandi Camp David — a mindenkori amerikai elnökök vidéki rezidenciája — mindig is háttérben folytatott béketárgyalások színhelye volt.

Karnyújtásnyira kerültek a megállapodáshoz az amerikaiak és a tálibok

Megnyílhat az út a béke megteremtése előtt Afganisztánban.