Karnyújtásnyira kerültek a megállapodáshoz az amerikaiak és a tálibok

Karnyújtásnyira került a megállapodáshoz az amerikai és az afganisztáni tálib küldöttség Katarban, ami megnyithatja az utat a béke megteremtése előtt Afganisztánban – jelentette be a Twitteren Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja vasárnap az MTI szerint.

A vasárnapi volt a nyolcadik, egyben utolsó napja a tálibok és Washington közt zajló dohai béketárgyalások kilencedik fordulójának.

„Közel kerültünk egy megállapodáshoz, amely csökkenteni fogja az erőszakot, és lehetőséget biztosít az afgánoknak, hogy leüljenek tárgyalni egymással egy tisztességes és fenntartható békéről és egy egyesített szuverén Afganisztán megteremtéséről” – írta Khalilzad, hozzátéve, hogy a tárgyalások végével Kabulba utazik.

A tálibok dohai irodájának szóvivője, Szuhejl Sahín szombaton ugyancsak azt mondta, hogy majdnem teljesen véglegesítették a megállapodás szövegét.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik szóvivője mindazonáltal arra hívta fel a figyelmet, hogy semmiféle megállapodás nem alapulhat „vak bizalmon”. Leszögezte: garanciákat várnak el az Egyesült Államok biztonságával kapcsolatban az amerikai csapatok afganisztáni kivonása után.

Korábban Washington többször hangsúlyozta, megegyezés esetén elvárja a táliboktól, ne engedjék, hogy az ázsiai ország az iszlamista mozgalmak bázisává váljon.

Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a tálibok egyelőre csak Washingtonnal hajlandóak tárgyalni, ám továbbra sem ismerik el az afgán kormányt, noha az afgánközi párbeszéd a dohai béketárgyalások egyik sarkalatos pontja.

Afganisztánban jelenleg mintegy 13 ezer amerikai katona állomásozik. Az amerikai csapatok az al-Kaida terrorszervezet által 2001. szeptember 11-én elkövetett amerikai merényletek után vonultak be Afganisztánba.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fox News televíziós csatornának adott interjúban arról beszélt, hogy sikeres megállapodás esetén egy ideig még 8600 amerikai katona maradna az országban.

Noha kedvezően nyilatkoztak a dohai megbeszélésekről, a tálibok a hétvégén több támadást indítottak Afganisztán északi részében. Szombaton rövid időre elfoglalták Kunduz tartomány azonos nevű székhelyét, ahonnan az afgán belügyminisztérium közleménye szerint kiűzték őket, ám vasárnapra virradóra a lázadók összehangolt támadást intéztek a szomszédos Baglán tartomány székhelye, Puli-Humri ellen.

Szakértők szerint a tálibok az esetleges harctéri nyereségeket tárgyalási pozíciójuk javítására akarják felhasználni.