Ajelet Saked szerint Netanjahu lepaktálhat a baloldallal a vallásos cionisták rovására

Vészhelyzet van Ajelet Saked, a jobboldali nacionalista Jamina párt elnöke szerint – írja az Arutz Sheva. A volt miniszter felhívással fordult a vallásos jobboldali szavazókhoz, nehogy a Likudra szavazzanak, mert akkor a kisebb jobbos pártok ellenzékbe kerülnek.

„Kritikus helyzetben vagyunk, ez egy igazi vészhelyzet. Arra buzdítom az összes vallásos cionistát és jobboldalit, hogy ébredjen fel. Nem jó a helyzet, az egész jobboldali blokk veszélyben van az Otzma Jehudit két helye miatt”

– mondta Saked.

Netanjahu ajánlata ellenére is indul a választásokon a radikális jobboldal

A miniszterelnök aggódik, hogy „kárba mehetnek” azok a jobboldali voksok, amiket az Ocma Jehuditra adnának le a szavazók szeptember 17-én.

„Komoly erőre van szükségünk az utcán és a közösségi terekben. Az intézmények vezetőinek is fel kellene ébredniük. A választás végére az egész vallásos cionista jobboldal ellenzékbe kerülhet. Netanjahu mindenképpen miniszterelnök lesz, de ha a székeinket a kukába dobják, vagy átkerülnek a Likudhoz, akkor annyira összezsugorodhatunk, hogy az ellenzéki oldalon találjuk magunkat”

– tette hozzá a volt miniszter.

A radikális jobboldali Otzma Jehudit várhatóan nem vállalható Netanjahu számára, viszont a két mandátuma döntő lehet a kormányalakításkor. Az izraeli miniszterelnök próbálta meggyőzni a pártot, hogy ne induljon a szeptember 17-i választáson, de egyelőre nem járt sikerrel. Részvételük a koalícióban pedig kizárná, hogy baloldali párt lépjen szövetségre a Likuddal.

„Közösségi, intézményi vezetőköz és rabbikhoz szólok, akik értik a helyzet súlyosságát. Ha nem leszünk nagyok és erősek, kétjegyű számmal, akkor elveszünk. Vegyük észre, hogy Netanjahu csak Lapidot támadja Ganzot pedig nem, és ez biztosítja szabad útját a kormányba, és ugyanez igaz Amir Peretz-re is”

– fogalmazott a Jamina párt elnöke.

Izrael legerősebb nője a Likudtól szívja el a levegőt

De Liberman nélkül továbbra sem látszik kormányzóképes koalíció.

Saked a széles közvéleményhez is szólt:

„Jelenleg északon vagyok, városról városra járok és próbálom felrázni az embereket. Ezek nagyon kritikus választások, csak olyan pártra szavazhatunk, amelyek elérik a bejutási küszöböt. Az Otzma Yehuditnak be kell fejeznie ezt a játékot, mert ők nem érik el a bejutási küszöböt, és ezzel az egész jobboldalt veszélyeztetik”

– közölte a pártelnök.

Azt is mondta, hogy Netanjahu megint kihagyhatja a vallásos cionista pártot.

„2009-ben Barakkal állt össze, és kihagyta a Nemzeti Uniót a kormányból. 2013-ban Tzipi Livnivel, majd Lapiddal kötött szövetséget, és minket megint ki akart hagyni. 2015-ben Jichák Herzoggal fogott össze. Ha olyan kicsik és gyengék leszünk, ahogy azt a Likud szeretné, akkor jelentéktelenek leszünk, kis minisztériumi posztokkal, vagy ellenzékben.”

A közvélemény-kutatási eredmények is riasztóak Shaked szerint, mert a múlt héten két helyet vesztettek a Likud javára. Amennyiben ez folytatódik, a vallásos cionisták ellenzékbe kerülnek – mondta a pártelnök.

„A Júdea és Szamária területén élőket, akikért sokat tettünk az elmúlt években, őket is arra kérjük, ébredjenek fel. Önök tudják, nélkülünk nincsenek ezek a települések. Netanjahu miattunk beszél a Júdea és Szamária földjén épült zsidó települések annektálásáról. Amikor beléptünk a politikába, akkor még a palesztin államról beszélt. Ha nem leszünk nagyok és erősek, akkor ezek csak üres szavak maradnak, amelyek nem valósulnak meg”

– fogalmazott Saked.

Netanjahu ki akarja terjeszteni az izraeli szuverenitást „minden telepre”

„Isten segedelmével a zsidó szuverenitást minden telepre kiterjesztjük, amelyek elválaszthatatlan részét képezik Izrael országának, Izrael államának.”