Netanjahu ajánlata ellenére is indul a választásokon a radikális jobboldal

A miniszterelnök aggódik, hogy „kárba mehetnek” azok a jobboldali voksok, amiket az Otzma Jehuditra adnának le a szavazók szeptember 17-én.

A The Times of Israel értesülései szerint Benjamin Netanjahu azon igyekszik, hogy mindenáron rávegye az Itamar Ben Gvir vezette radikális Otzma Jehudit pártot, vonuljon vissza a választások előtt. A híresztelések szerint cserében ígéretet tett arra is, hogy a következő Knesszet alacsonyabb bejutási küszöböt vezet majd be, amivel a politikai alakulat hosszú távú kilátásai is javulhatnak.

A miniszterelnök ugyanis attól tart, hogy „kárba mehetnek” azok a jobboldali voksok, amiket az Otzma Jehuditra adnának le a szavazók szeptember 17-én. A várakozások szerint ugyanis kevés az esély arra, hogy a párt elérje a 3,25 százalékos bejutási küszöböt, és így ronthatja a legalább 61 mandátumot megkövetelő jobboldali kormányalakítás esélyeit.

A Ynetnews úgy tudja, hogy az ügyben Netanjahu munkatársai és az Otzma Jehudit képviselői több alkalommal is tárgyaltak az elmúlt két hét során, és konkrét ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy a 2014-ben megemelt bejutási küszöböt lejjebb viszik az Itamar Ben Gvir vezette párthoz hasonló kisebb politikai szerveződések érdekében.

Az írás szerint továbbá Ben Gvir azt kérte a Likud Nyugati parton tevékenykedő ágától, hogy szorosabb együttműködést alakítsanak ki pártjával, és azt szeretné, ha az Ajelet Saked vezette jobboldali Jamina felhagyna az Otzma Jehudit-ellenes retorikájával.

Netanjahu ki akarja terjeszteni az izraeli szuverenitást „minden telepre”

„Isten segedelmével a zsidó szuverenitást minden telepre kiterjesztjük, amelyek elválaszthatatlan részét képezik Izrael országának, Izrael államának.”

Ugyanakkor más értesülések szerint Ben Gvir máris elutasította a Netanjahunak tulajdonított ajánlatot, és mindenképp szeretne indulni a közelgő választásokon. Sőt, egy keddi rádióműsorban a párt vezetője egyértelműen kijelentette, hogy semmilyen alku nem áll a háttérben.

„Senki, semmilyen visszavonulást érintő egyezkedésről nem beszélt velem”

— mondta, hozzátéve, hogy az egész csak egy „koholmány” és „fake news” a média számára, és senki nem egyeztetett vele a Ynetnews cikke kapcsán.

„Nem volt egyezmény és nem is lesz”

— jelentette ki Ben Gvir, akit kedden Ajelet Saked is visszalépésre szólított fel.

A legfrissebb felmérések eredménye szerint az Otzma Jehudit a közelmúltban valamelyest közelebb került a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb eléréséhez. A Kan előrejelzései 2,9 százalékot jósolnak a párt számára, míg az izraeli 13-as csatorna valamivel kevesebb, 2,8 százalékot becsült. Noha egyelőre mindkét érték távol áll a 3,25 százaléktól, jóval pozitívabb kilátással kecsegtetnek az eddigi becslésekhez képest, amelyek mindössze 1,8 és 2,5 százalék között mozogtak.