Csábító szabih szendvics – recept, ha valami egészen újra vágyik!

Izrael egyik legnépszerűbb szendvicse a közel-keleti ételek rajongóinak kötelezően ajánlott!

Bár itthon egyelőre talán kevesen ismerik, fantasztikus ízei mindenkit hamar rabul ejtenek. Ráadásul azon kivételes izraeli finomságok egyike, amelyek eredete nem vitatott, hiszen köztudott, hogy iraki bevándorlók honosították meg a hatvanas években.

Ha nincs sok ideje, sima főtt tojásokat is tehet a puha pitába töltött sült padlizsán mellé, ám a tahini öntetet semmiképp ne hagyja ki belőle (ezt akár otthon is elkészítheti, illetve ma már a hazai üzletek polcain is megtalálható). Vannak, akik mangószósszal bolondítják, ám az Israel21C receptje enélkül is könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 1 db nagy hámozott burgonya
  • 1 db padlizsán
  • tahini krém (szezámpaszta)
  • pita (a tökéletes házi receptért kattints ide)
  • olívaolaj
  • napraforgóolaj
  • nagyszemű tengeri só
  • csemegeuborka
  • friss petrezselyem

Elkészítés: 

Tegyük egy vízzel teli edénybe a tojásokat a teafilterekkel együtt. Lassú tűzön hagyjuk forrni 6 órán át, majd pucoljuk meg és vágjuk szeletekre őket, miután kihűltek.

Vágjuk vastag szeletekre a krumplit, és helyezzük azokat egy tepsire. Locsoljuk meg két evőkanál olajjal, majd szórjuk meg nagyszemű sóval, és kb. 205°C-on süssük készre 30 perc alatt.

Szeleteljük karikákra a padlizsánt is. Tegyük egy tálba, és szintén sózzuk meg jól. Lefedve, egy edényt rátéve hagyjuk állni 30 percig. Öblítsük le, majd itassuk fel róla a vizet, hogy száraz legyen.

Hevítsünk fel napraforgóolajat a sütéshez, süssük ki benne aranybarnára a padlizsánszeletek mindkét oldalát. Majd fektessük szalvétára a megsült szeleteket, hogy felitassuk vele az olajat.

Fogjunk egy pitát, és kanalazzunk belőle bátran a tahini krémből. Tegyük bele a padlizsánszeleteket, a sült burgonyát, tojást, uborkát, végül újabb pár kanál tahinit, és szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel is.

Jó étvágyat hozzá!

Íme, egy tökéletes recept videóval a hummusz nemzetközi napjára

2012 óta május 13. minden évben egyet jelent a hummusz ünnepével.