Fokozott készültségben várja az IDF a Hezbollah lehetséges csapását

Miközban továbbra is fokozott készültségben vannak Izrael északi határánál az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csapatai, szombat este Twitteren közölték, hogy törlésre került egy nagyszabású hadgyakorlat a Hezbollah lehetséges támadása miatt — írja az Ujkelet.live.

Az elmúlt héten az izraeli hadsereg földi erői, a hírszerzés, a légierő és a haditengerészet fokozták készültségüket — írja az izraeli-magyar portál.

A helyzetértékeléssel összhangban az a döntés született, hogy a hét második felére tervezett hadgyakorlat elhalasztásra kerül.

A hadsereg egy korlátozott megtorlócsapásra számít a libanoni Hezbollah terrorszervezet részéről katonai célpontok ellen.

A tüzérség megerősítése mellett Vaskupola rakétavédelmi ütegeket helyeztek üzembe északon és törölték az eltávját a térségben állomásozó harci katonáknak. A hadsereg ezen felül lezárta a légteret a polgári járatok elől, bezárva a Kirjat Smona-i polgári repteret és magas készültségbe helyezve a haditengerészetet.

Eltörölné Izraelt a Föld színéről a Hezbollah

A terrorszervezet vezetője a libanoni háború 13. évfordulója kapcsán szólalt meg. 

A libanoni Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah szombat este kijelentette, hogy az állítólagos izraeli támadásokra adott válasz elkerülhetetlen, és a határ mentén bárhol lecsaphatnak.

„Izraelnek tudnia kell, hogy a libanoni légtér nincs nyitva a repülőgépei előtt… A válasz Libanonból érkezik. Mi választjuk meg a helyet és az időt… Nincs menekvés, minden lehetőség az asztalon van”

— mondta Naszrallah a Hezbollah-érdekeltségű Al-Manar TV-nek.

„Izrael súlyos árat fog fizetni az agresszióért, és ezt sem beszédek sem fenyegetések nem akadályozhatják meg.”

Az Ujkelet.live szerint továbbá Naszrallah megjegyezte, hogy terrorszervezete elég precíziós rakétával rendelkezik ahhoz, hogy Izraelben bárhol lecsaphasson, de “nincsenenek saját rakétagyáraink… ha lennének – nyíltan megmondanám… [Benjamin] Netanjahu [miniszterelnök] hazugságokat terjeszt, hogy igazolja a támadásokat.”

Mint azt lapunk is megírta, egy hete vasárnap két drón csapódott be Bejrútban a Hezbollah radikális síita milícia médiaközpontjában, az egyik felrobbant. A bombázásért a libanoni kormány és a Hezbollah is Izraelt tették felelőssé.

A Hezbollah válaszcsapást ígért, azonban csak olyan mértékűt, amely elkerülné a háborút.

A Hezbollah kizárja a háború lehetőségét Izraellel

De azért szívesen odapörkölnének egyet a zsidó államnak.

(Cikkünk címlapképe illusztráció, egy izraeli katonát mutat gyakorlaton. Fotó: IDF)