Netanjahu hiába hívogatta Trumpot

Az izraeli miniszterelnök le akarta beszélni az elnököt arról, hogy találkozzon az irániakkal, de Trump nem vette fel a telefont. 

Ahogy a Neokohn is megírta, Izrael aggódik a Trump-Roháni találkozó miatt. Az izraeli kormánytisztviselők ugyanis attól tartanak, hogy Trump kiszámíthatatlan üzletet fog kötni az iráni elnökkel.

A G7-ek hétvégi találkozóján váratlanul megjelent Javad Zarif iráni külügyminiszter. A Channel 13 izraeli hírcsatorna információ szerint Netanjahu szerette volna rábeszélni Trumpot, hogy ne találkozzon Zariffal. A miniszterelnök állítólag minden lehetséges csatornán igyekezett elérni az elnököt, de ez nem sikerült neki – írja a The Times of Israel.

Az izraelieket váratlanul érte az iráni politikus felbukkanása a biarritzi találkozón, amit a franciák szerveztek meg. Macron francia elnök, Trumppal szemben egy Irán-barát álláspontot vett fel a konferencia alatt. Zarif Twitteren posztolt arról, hogy találkozott a francia miniszterelnökkel. „Irán aktív diplomáciája, amellyel az építő tárgyalásokat keresi, folytatódik. „

Zarif brit és német diplomatákkal is találkozott.

Javad Zarif on Twitter: „Iran’s active diplomacy in pursuit of constructive engagement continues.Met @EmmanuelMacron on sidelines of #G7Biarritz after extensive talks with @JY_LeDrian & Finance Min. followed by a joint briefing for UK/Germany.Road ahead is difficult. But worth trying. pic.twitter.com/oXdACvt20T / Twitter”

Iran’s active diplomacy in pursuit of constructive engagement continues.Met @EmmanuelMacron on sidelines of #G7Biarritz after extensive talks with @JY_LeDrian & Finance Min. followed by a joint briefing for UK/Germany.Road ahead is difficult. But worth trying. pic.twitter.com/oXdACvt20T

A konferencia alatt Netanjahu stábja több embert is felhívott a Trump adminisztrációból, hogy hátha sikerül összehozni egy telefonbeszélgetést az elnökkel.

Azonban az amerikai tisztviselők szerint Trump túlságosan elfoglalt volt ahhoz, hogy felvegye a telefont.

Végül az izraeli miniszterelnök Mike Pence alelnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel tudott beszélni, akik gyors nyilatkozatban kiálltak Izrael önvédelemhez való joga mellett.

Trump végül nem találkozott Zariffal, mivel az amerikai elnöki stáb úgy ítélte meg, nem akarnak PR-lehetőséget adni az irániaknak. Azonban a francia sajtó szerint Trump azt mondta Macron elnöknek, később nyitott lenne arra, hogy találkozzon az iráni külügyminiszterrel.

A hírek szerint a Trump-Roháni találkozót várhatóan akkor tartják meg, mikor jövő hónapban összeül az ENSZ Közgyűlés.

Eddig Iránnal kapcsolatban nagy volt az egyetértés Netanjahu és Trump között. Az izraeli kabinet azonban attól tart, nem rendelkezik elegendő befolyással, hogy érdemileg beleszólhasson egy amerikai-iráni tárgyalásba.

Az EU képviselői, valamint a német, francia és brit külügyminiszterek ma ülnek össze, hogy megtárgyalják a 2015-ös atomalku megmentését.

Izraelt aggasztja a Roháni-Trump találkozó

Izrael csak azt szeretné, hogy Iránnak ne legyen atomprogramja.