Rekord nagyságú érdeklődés mellett zajlott az 5. Sóletfesztivál

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte a hazai Sóletfesztivált, Európa legnagyobb szabadtéri kóser gasztronómiai rendezvényét, ami immáron ötödik alkalommal vette kezdetét vasárnap délelőtt a belváros szívében.

Az eseményt a rendezvény házigazdájaként Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, valamint Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere nyitották meg. Beszédükben mindketten hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy Európa egyik legnagyobb szabadtéri zsidó fesztiválja ismételten nyugodt körülmények között és biztonságban kerülhet megtartásra Budapesten.

Köves Slomó rabbi beszédében egy talmudi mondást idézve kiemelte, hogy „az étel közelebb hozza az embereket egymáshoz”, aminek élő példájaként említette a Sóletfesztivált. Majd a Rabbi köszöntőjében kiemelte annak a jelentőségét is, hogy a közel tízezer adag sólet mellett számos zsidó szervezet és oktatási intézmény is képviselteti magát – többek között a Cedek, izraelita szeretetszolgálat, a Bet Menachem és Maimonidesz általános és középiskolák, az Alefkids ifjúsági szervezet, valamint a Tett és Védelem Alapítvány (TEV).

Remekül fogy a sólet a nagy hőség ellenére is a Sóletfesztiválon

Rengeteg emberről, tikkasztó hőségről, a Sabbathsong remek dalairól és a sólet lelkes fogyasztásáról számolt be helyszíni tudósítónk.

Vattamány Zsolt polgármester elmondta: büszke rá, hogy a történelmileg zsidósághoz kötődő Erzsébetvárosba visszatér és erősödik a zsidó vallási és kulturális élet, majd megköszönte az EMIH-hel évek óta fennálló és szerteágazó együttműködést is.

A helyszínen kóstolható négyféle sólet – magyar, izraeli, jemeni és vegetáriánus – mindegyike hatalmas sikert aratott a részvevők között, ahogy számos más tradicionális zsidó étel, bárchesz, kürtőskalács és a kóser libamájból készült fogások is kimagaslóan népszerűek voltak a fesztiválra látogatók körében.

Az EMIH által szervezett egész napos fesztiválon a gasztronómiai élmények mellett gyermekfoglalkozások, színes kulturális programok, valamint két színpadon is élő koncertek várták a látogatókat: a jó hangulatról idén a Sabbathsong klezmer band mellett Király Viktor is gondoskodott fellépésével.

Kun Zsuzsa vezetésével különböző közéleti, kulturális és irodalmi témájú panelbeszélgetések is izgalmas élményt nyújtottak az érdeklődők számára. A vendégek körében szerepelt Nógrádi Gábor író mellett Koltai Róbert, színész, rendező, valamint Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, továbbá Fahidi Éva, 93 éves holokauszt-túlélő, a Neokohn hírportál képviselői és Kornis Mihály író is.

„Kitörni a hazai véleményburokból” — A Sóletfesztiválon beszélgettek a Neokohn munkatársai

Mitől más a Neokohn.hu, mint a többi zsidó hírportál? Mik a céljai és miért tartja fontosnak az eltérő vélemények bemutatását?