„Kitörni a hazai véleményburokból” — A Sóletfesztiválon beszélgettek a Neokohn munkatársai

Mitől más a Neokohn.hu, mint a többi zsidó hírportál? Mik a céljai és miért tartja fontosnak az eltérő vélemények bemutatását? Ezekről a kérdésekről is beszélgetett a Sóletfesztiválon Kun Zsuzsa portálunk főszerkesztőjével, Seres Lászlóval és szerkesztőjével, Seres Attilával.

A kérdésre, miszerint mitől más a Neokohn.hu, mint a többi portál, Seres László főszerkesztő arról beszélt, hogy a portál célja a „globális hírek befogadásának” segítése, vagyis a szűk és provinciális hazai véleményburokból való kitörés.

A portál hangsúlyos célja a külföldi viták bemutatása, elsősorban a zsidó nyilvánosság szempontjait szem előtt tartva.

Seres Attila újságíró hozzátette, hogy „a magyar piacon nincs is más olyan lap, amely ne próbálná az objektivitás látszatát kelteni”, hiszen a Neokohn világnézeti alapon szemléli az eseményeket.

Seres László szerint bár a magyar zsidóság közkeletű megállapítások alapján — és érthető okokból — a baloldalhoz kötődik, ez Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban „nem magától értetődő”. Véleménye szerint az amerikai Demokrata párt lassú, de annál látványosabb balra tolódásával ezt a folyamatot nézhetjük végig, máshol azonban — például az Egyesült Királyságban — ez a folyamat lezárult.

Mint fogalmazott, a Neokohn feladata többek között olyan perspektívákat is behozni vitás témákban, melyeket a hagyományos orgánumok nem hoznak be. Ilyen példának okáért a migráció, mellyel kapcsolatban a hazai baloldali sajtó túlságosan befogadó, a jobboldali sajtó pedig túlságosan xenofób.

Seres Attila kijelentette, hogy a probléma nem is a baloldali vagy jobboldali felosztás körül, hanem a kizárólagosságra való törekvésben van. A migráció és Izrael is olyan témák, mellyel kapcsolatban egyesek „a világ legtermészetesebb módján adják elő” a kétállami megoldást, az izraeli elnyomás teóriáját vagy azt, hogy az amerikai demokrata oldal „nyilván jó” — dacára annak, hogy Barack Obama elnöksége alatt többen haltak meg háborúkban, mint eddig Donald Trump elnöksége alatt.

Mint mondta, a Neokohn szellemisége nem az, hogy „megmondjuk, hogy gondold”, hanem hogy „ismerd meg!”

Beköszöntő, avagy mikor bombázzuk végre Iránt?

Túllépünk a szekértáborok logikáin. Elveink, értékeink vannak, amelyeket szeretnénk önökkel megosztani.

Kun Zsuzsa felhozta lapunk vasárnap reggeli vezető cikkét, Ari Hoffman amerikai irodalomtudós publicisztikájának szemléjét a Forward progresszív zsidó portálból.

Seres Attila az eddigi egyik legfontosabb cikknek nevezte az írást, amely a Neokohnon részleteiben megjelent.

A cikk szembesíti az olvasót az Egyesült Államokban kialakult helyzettel, ahol is a 80%-ban a demokratákra szavazó zsidóság elutasítja az eddigi leginkább Izrael-barát amerikai elnököt. A cikk szerint megszűnt a konstruktív vita az amerikai zsidóság köreiben, lövészárkok alakultak ki, kicsit úgy — de még nem annyira –, mint idehaza is.

Seres László arra is felhívta a figyelmet, hogy a Neokohn rendszeresen szemléz baloldali véleményeket, mint ahogyan a Forward is egy progresszív amerikai zsidó lap. Lapunk főszerkesztője vitatta a véleménycikkben szereplő állítást, miszerint „ezen a héten” történt volna drasztikus váltás az amerikai zsidóság életében, hanem több éve tartó folyamatról van szó, amely során a Demokrata párt politikusai élen járnak a „zavaros vizekre evezésben”.

A beszélgetés végén megállapították, hogy a kultúra terén lapunk legerősebb oldala a történelmi témák feldolgozása.

„Végét járja az amerikai zsidó diaszpóra”

„Valami eltört ezen a héten” — így kezdi publicisztikáját Ari Hoffman amerikai irodalomtudós és publicista a Forward progresszív zsidó portál oldalán.