Robert C. Castel: A klímaváltozás közel sem olyan súlyos, mint ahogy beállítják

Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő, a Neokohn szerzője a klímaváltozásról tartott előadást a Kámoni Arborétumban.

Castel saját magát a szkeptikusok és az igazhívők közé pozicionálja. Állítása szerint a tényekben hisz, és óva int attól, hogy valaki feltétel nélkül higgyen a politikusoknak, akik saját egyéni érdekeik szerint lovagolják meg a témát, mint ahogy szerinte a „zöld vallás” fanatikusai sem a racionalitás talaján vizsgálják a kérdést. Castel előadásáról nyugat.hu tudósított. 

Robert C. Castel, Fotó: The Israel Democracy Institute

Robert C. Castel fő megközelítése a kételkedés, a másik pedig a – munkájából fakadó – katasztrófavédelmi megközelítés.

Nézetei szerint számos nagyon komoly fenyegetéssel kell szembenéznie az emberiségnek. Ilyen a túlnépesedés, az ivóvíz hiánya, a malária, a TBC, az alultápláltság és számos egyéb. A bolygó erőforrásai végesek, a kérdés az, hol a legsürgősebb a beavatkozás.

Szerinte a tények és az adatok azt mutatják, hogy a klímaváltozás közel sem annyira súlyos probléma, mint amilyennek sokan beállítják, és sokkal több idő van, mint ahogy azt a média sugallja.

Greta és a zöld forradalmi rombolók

A világvégéről szóló látomások veszélyesek, mert abszolút felelőtlenségre és dühös rombolásra csábítanak. Krisztina Koenen publicisztikája.

Castel idézte az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szervezetének adatait, amik szerint az utóbbi száz évben körülbelül egy fokot emelkedett a hőmérséklet, és 2050-ig további 0,8 fokot megy majd fel.

Az elmúlt évszázadban a tengerszint 30 centimétert emelkedett, és a következő ötven évben kb. ugyanekkora emelkedés várható.

„Már csak azért sem szabad a pánikkeltőkre hallgatni – Al Gore korábbi amerikai alelnök neve többször is elhangzott negatív példaként -, mert akkor kapkodni kezdünk, aminek nincs jó vége, másrészt mert ha állandóan farkast emlegetünk, és az nem jön, akkor előbb-utóbb megunjuk, és amikor valóban gond van, már nem hisszük el” – jelentette ki Castel.

Robert C. Castel felhívta a figyelmet arra, hogy a klíma soha nem volt stabil, mindig változott. Azt nem lehet tagadni, hogy a bolygónk melegszik. Ez a folyamat kb. 300 éve tart.

A globális klímaváltozás hozhatja el a békét a Közel-Keleten?

Nagy eredményekkel kecsegtető kooperáció alakulhatna ki zsidók és arabok között, ha végre meglenne hozzá a politikai akarat. Pelle János publicisztikája.

Hogy ennek mi az oka, azt szerinte nem lehet tudni. Minden bizonnyal az embernek is köze van hozzá (a széndioxid-kibocsájtás, erdők kivágása, városépítés stb.), de szinte lehetetlen megmondani, mekkora ez a hányad, így aztán azt sem tudni, hogy visszafordítható folyamatról van-e szó.

„Ugyanakkor – mondta az előadó – a felmelegedésnek vannak pozitív aspektusai. Ilyen például, hogy a meleg miatt kevesebben halnak meg, mint a fagytól, és a több szén-dioxidtól zöldebb lesz a természet.”

Ráadásul a klímaváltozás fékezésére költött pénz sokkal kevésbé térül meg, mint számos más problémára költött összeg.

Megsülhetnek az izraeliek a klímaváltozás miatt

Jó hír, hogy Tel-Aviv nem tűnik el az évszázad végére, de légkondi nélkül nem fogják kibírni.

Robert C. Castel röviden beszélt a közel-keleti folyamatokról is.

A szakértő cáfolta, hogy kapcsolat lenne a klímaváltozás és a szíriai polgárháború között, mint ahogy azt bizonyos politikusok (Obama elnök, Károly herceg stb.) sugallják. Ezt csak felmentésként használják az erkölcsi felelősség alól.

„A valóság az, hogy a Nyugat – különösen az újságírók – nem értik az ottani társadalmak működési mechanizmusát, amelyek még ma is törzsi viszonyokon alapulnak” – jelentette ki Castel.

Robert C. Castel csütörtök este előadást tart Budapesten az Izraeli Kulturális intézetben:

A Közel-Kelet széthullásának okai: a Jó, a Rossz és a Csúf — programajánló

Csütörtök este hétkor az Izraeli Kulturális Intézetben tart előadást lapunk szerzője, Dr. Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő.