A venezuelai ellenkormány rabbit küld Izraelbe

A korábbi askenáz főrabbi fogja vezetni a Guaido féle ellenkormány diplomáciai képviseletét.

A venezuelai kormányzat diplomáciai képviseletet küld Izraelbe, miután a zsidó állam annak az 50 országnak az egyike, amelyek elismerték Juan Guaidót, mint Venezuela törvényes vezetőjét – írja az Arutz7, az Aurora spanyol nyelvű híroldalra hivatkozva.

Guaido diplomatának nevezte ki Pynchas Brener korábbi askenáz főrabbit, és Izraelbe küldi, mint nagykövetet.

Fotó: Pynchas Brener Facebook oldala

Brener a korábban az ország askenáz főrabbija volt, és jelenleg az Israelita de Caracas zsinagóga rabbijaként szolgál.  A 88 éves férfi Lengyelországban született és négy esztendős volt, mikor a szülei Dél-Amerikába emigráltak.

Brener kinevezését a kongresszus támogatta. Bár de facto diplomataként fog működni, hivatalosan „diplomáciai megbízott” státuszt fog kapni.

Zsidó újságíróra támadtak Maduro gerillái

Annika H. Rothstein egyike volt azoknak az újságíróknak, akiket a venezuelai-kolumbiai határon raboltak ki a venezuelai elnökhöz köthető banditák

A kinevezés része a venezuelai kongresszus Maduro elleni hadjáratának, ami akkor kezdődött mikor a diktátor tavaly januárban megnyerte az Európai Unió és az Egyesült Államok által törvénytelennek minősített választásokat.

Guaido már több európai országba is küldött diplomatákat, ezek között van az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország. De Kanada, Brazília és Marokkó is fogadta az ellenkormány képviselőit.

Az izraeli miniszterelnök idén januárban ismerte el Guaidót, aki ezt megköszönte Netanjahunak és a dél-amerikai ország zűrzavarát a holokauszt végéhez hasonlította.

Venezuela: Maduro elnök szerint az ellenzék a cionisták érdekeit szolgálja

Nicolas Maduro az izraeli börtönökben élő palesztinokat is bátorító üzenetet küldött egy vele készült interjúban.

Hugo Chavez, Venezuela korábbi elnöke még 2009-ben szakította meg a diplomáciai kapcsolatot Izraellel, a három hetes Operation Casting Lead elnevezésű izraeli-gázai konfliktusra hivatkozva.

Venezuela gyorsan csökkenő zsidó közössége 6000 főt számlál. A válságoktól küszködő ország zsidóságának nagy része az Egyesült Államokba vagy Izraelbe emigrált.

Exodus: Menekülnek a zsidók Venezuelából

Alig hétezren maradtak a nemrégen még ötvenezer tagot számláló közösségből a káoszba süllyedő latin-amerikai országban