Új szőlőfajtát neveztek el a nemrégiben elhunyt izraeli first lady tiszteletére

A szőlő Nechama Rivlin „természet iránti szeretetét” szimbolizálja.

Új szőlőfajtát mutattak az Izraeli Mezőgazdasági Kutató Szervezet tagjai Reuven Rivlinnek. Az izraeli elnök előtt prezentált gyümölcs különlegessége azonban nemcsak újdonságában rejlik, hanem az is érdekességet ad számára, hogy

a vezető feleségének emlékére a Rivlin nevet kapta.

Ahogy beszámoltunk róla, Nechama Rivlin márciusban tüdő-transzplantációs műtéten esett át, majd egy nappal 74 éves születésnapja előtt, június elején távozott az élők sorából.

„Ízében vigasztalás van” – mondta az államelnök, miután látogatást tette a szőlőt bemutató központban, Beit Dagan városában.

A Nechama héber név is vigasztalást jelent.

Meglepő ajándékkal érkezett Kanadába az izraeli elnök

A zsidó állam vezetője újabb darabbal egészítette ki Justin Trudeau miniszterelnök köztudottan vicces hobbi gyűjteményét.

Az új gyümölcsöt az izraeli mezőgazdasági minisztérium egyik vezető kutatója, Dr. Avi Pearl mutatta be a magas rangú politikusnak — derül ki a The Times of Israel írásából. Egy sajtónyilatkozat szerint a különleges szőlőfajta

„különösen édes, mag nélküli és vékony héjú”.

Nechamát a természet iránti szeretete egész életében végigkísérte: 1964-ben a Héber Egyetemen természettudományos tanulmányokat folytatott Jeruzsálemben, majd botanikus-zoológus diplomával végzett. 1967-től kutatóként dolgozott az Egyetem Zoológia, majd Ökológia, végül a Genetika tanszékein.

Nechama emellett művészettörténetet is tanult. Négy évvel később ment hozzá Reuven Rivlinhez, akivel Jeruzsálemben telepedtek le. Három gyermekük lett: Rivi, Anat és Ran, illetve nyolc unokájuk.

„Jeruzsálemiként a szívem egy városi embert rejt. Nechama volt az a személy, aki segített nekem még többet megismerni és még jobban kapcsolódni a Földhöz”

— emlékezett vissza meghatóan feleségére Rivlin elnök.