Elhunyt az izraeli first lady

Nechama Rivlin, aki márciusban tüdő-transzplantációs műtéten esett át, egy nappal 74 éves születésnapja előtt távozott az élők sorából.

„Sajnos, az orvosok minden igyekezete ellenére nem sikerült stabilizálni az állapotát a transzplantációt követő összetett rehabilitációs folyamat során (…) Őszinte részvétünk az államfő, gyermekei, unokái és az egész család felé”

— nyilatkozta a kórház.

Az év első negyedében Rivlin asszony ugyanis tüdőátültetésen esett át a Beilinson kórházban. A first lady tüdőfibrózisban szenvedett, ezért volt szüksége új tüdőre.

Bár maga az operáció sikeres volt, súlyos állapotba került, a szívével összefüggő komplikációk miatt nehezet kapott levegőt, így Rivlin elnök is lerövidítette amerikai útját, hogy mellette lehessen.

Nechama 1945-ben született a Saron régióban fekvő Herut mosávban, melynek alapítói közé tartoztak Ukrajnából bevándorolt szülei. 1964-ben a Héber Egyetemen természettudományos tanulmányokat folytatott Jeruzsálemben, majd botanikus-zoológus diplomával végzett.

1967-től kutatóként dolgozott az Egyetem Zoológia, majd Ökológia, végül a Genetika tanszékein. Nechama emellett művészettörténetet is tanult.

Négy évvel később ment hozzá Reuven Rivlinhez, akivel Jeruzsálemben telepedtek le. Három gyermekük lett: Rivi, Anat és Ran, illetve nyolc unokájuk.

2007-ben Nechama nyugdíjba ment, ekkor diagnosztizálták tüdőfibrózissal, ami miatt hordozható oxigénpalackkal tudott csak közlekedni. Az elnöki rezidencián ekkor már a művészetekre koncentrált, a különleges igényű gyermekekre, és a természetre, végtelen együttérzéssel és emberszeretettel.

A first lady emellett mély érzelmeket táplált a héber irodalom iránt is, kedvenc íróiról, művészeiről időnként posztolt is az elnök Facebook-oldalán. 2018-ban Nechama létrehozta a héber költészet elnöki díját.