Hamász-ultimátum Izraelnek: enyhítsenek a blokádon, vagy kiújul az erőszak

A Hamász gázai terrorszervezet felszólította Izraelt, hogy amennyiben nem engedi célba érni a területre szánt katari segélyt, illetve ha nem emeli fel az elektromos áram bevitelét, az eddigi egyéni terrorakciók helyett ismét megindulhat a tömeges erőszak a zsidó állam ellen — írja a Times of Israel.

A fenyegetést a libanoni Al-Akhbar újság tette közzé ma reggel, miután a gázai-izraeli határon ismét kiújult az erőszak.

A bejelentés azért is furcsa, mert az elmúlt napok határ menti erőszakos cselekményeit a Hamász eddig nem vállalta magára, sőt kifejezetten kijelentette, hogy egyedi akciókról van szó, ugyanakkor felhívta a figyelmet annak veszélyére, hogy ezek az esetek rövid időn belül tömeges erőszakhullámot indíthatnak el, potenciálisan háborúhoz vezetve.

Gázában súlyos villamosenergia hiány merült fel a közös izraeli-egyiptomi blokád következtében, amely tovább súlyosbodott 2014 után, amikor Egyiptom korlátozásokat léptetett érvénybe a gázai övezetre vonatkozólag a Szináj-félsziget irányából.

A terror napja Gázánál

Az 50 ezer palesztin tüntetőből délutánra már csak 6 ezer maradt demonstrálni a gázai határon, korábban többen gránátokat dobtak az izraeli katonákra.

A katari tervek szerint csütörtökön érkezik Gázába egy delegáció, Mohammed al-Emadi vezetésével, aki felügyeli a 25 millió dollár készpénz 100 dolláros bankjegyekben történő szétosztását.

Az összeg átadását korábbi izraeli jelzések szerint a zsidó állam nem kívánja megakadályozni annak érdekében, hogy csökkentse a területet súlytó szegénységet és elejét vegye további erőszaknak.

Az izraeli ellenzék Benjamin Netanjahu miniszterelnököt érdekérvényesítő képességének gyengülésével vádolta: „Ilyen a klasszikus fenyegetés. Érdekérvényesítő képességünk teljesen erodálódott” — mondták a Kék-Fehér Párt illetékesei, akik a közelgő választásokon Netanjahu leváltását ambicionálják.

Mindeközben nem teljesen világos, hogy a Hamász terrorszervezet mire alapozva fél a katari humanitárius segély leállításától, hiszen erre korábban Izrael semmilyen módon nem utalt, miközben persze a zsidó állam fenntartja azon jogát, hogy a térségbe érkező embereket és árukat felügyelje elkerülve az esetleges fegyvercsempészetet és terrorista kísérleteket.

Megfigyelők szerint a Hámásznak nem érdeke egy kiújuló gázai-izraeli konfliktus, hiszen ezzel kockáztatja a Katarból érkező segély célba érését.

Beni Ganz, a Kék-Fehér Párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje felhívta a figyelmet arra, hogy a Hamász már nem fél Izraeltől, miközben a volt vezérkari főnök kormányra kerülése esetén bármilyen konfliktusra komoly válaszcsapást ígér.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, múlt hét péntekén és szombatján a gázai övezetből rakétákat lőttek ki izraeli területekre és az izraeli hadsereg három, a határon átszökni próbáló gázai fegyverest lőtt le.

Rakéták és próféciák Izrael zűrös hétvégéjén

Meghiúsult demokrata látogatás, rakéták Izrael ellen és választási izgalmak. Nagy Gabriella jegyzete Tel-Avivból.