A terror napja Gázánál

Az 50 ezer palesztin tüntetőből délutánra már csak 6 ezer maradt demonstrálni a gázai határon, korábban többen gránátokat dobtak az izraeli katonákra. Két palesztin fiatalt lelőttek a tüntetés alatt, 317-en pedig megsérültek palesztin források szerint. Cikkünk folyamatosan frissül.

Frissítés (19:05)

Újabb halálos áldozatról számolt be a Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium. A palesztin fiatallal izraeli lövés végzett. Han Junisz településhez közelében érte találat a mellkasán a 17 éves fiatalt, aki belehalt sérülésébe. Korábban szintén egy 17 éves fiú halt meg izraeli golyótól a demonstráción. A reggeli órákban is meghalt egy palesztin fiatal egy izraeli tanklövedék repeszétől, ezért néhány forrás 3 halottal számol, de ez utóbbi eset még a tüntetés előtt történt.

A sérültek száma a legutóbbi palesztin jelentés szerint 317-re emelkedett.

Frissítés (16:59)

A legfrissebb jelentések szerint 6 ezer fősre apadt a nap közben még 50 ezres tömeg a gázai határ mellett. A palesztin sebesültek száma 207-re emelkedett a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint.

Frissítés (15:38)

Az izraeli hadsereg közlése szerint 19 ezerre csökkent a tüntetők létszáma, többségük a gázai határkerítéstől távolabb áll. Néhány tüntető azonban folytatja a kődobálást a kerítés irányába.

Frissítés (15:11)

A Hamász első embere, Iszmail Hanije, és a terrorszervezet több más vezetője is megérkezett a tüntetésre a gázai határhoz. Erről a Hamász adott ki közleményt – írja a The Times of Israel.

כאן חדשות on Twitter: „מנהיג חמאס איסמעיל הנייה מצטלם באזור ההפגנה @HaimOmri pic.twitter.com/z1kEh4ecLm / Twitter”

מנהיג חמאס איסמעיל הנייה מצטלם באזור ההפגנה @HaimOmri pic.twitter.com/z1kEh4ecLm

Frissítés (14:50)

112-re emelkedett a tüntetésen megsérült palesztinok száma – közölte a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium. Hárman súlyosan, a többiek könnyebben sérültek.

Frissítés (14:25)

A Hamász gázai vezetője, Yahya Sinwar is megérkezett a tüntetők közé – jelentette a The Times of Israel a Hamászhoz köthető al-Risala beszámolója alapján.

כאן חדשות on Twitter: „מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר הגיע למוקד ההפגנות@HaimOmri pic.twitter.com/2ttElnBg48 / Twitter”

מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר הגיע למוקד ההפגנות@HaimOmri pic.twitter.com/2ttElnBg48

Frissítés (14:18)

Egy 17 éves palesztin tüntető meghalt – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Úgy tudni, izraeli katonák lövése végzett vele, amely a fején találta el a tüntetőt.

Frissítés (13:39)

Az izraeli hadsereg szerint már 30 ezren tüntetnek a határon. A gázai Vörös Félhold 33 sérültről tud a palesztin oldalon, közülük négyen éles lőszertől szenvedtek sebesülést. A Hamász azt nyilatkozta, hogy ha Izrael nem hagy fel az erőszakkal, „az [iszlám] ellenállás kész felelni”. A nyilatkozat szerint a mai napon el fog dőlni, hogyan is áll hozzá a Hamász a „megszálláshoz”.

Frissítés (12:55)

Izraeli katonai források szerint most már 20 ezer palesztin vesz részt a zavargásokban a gázai határon, gránátokat, robbanóanyagokat dobálnak az izraeli erőkre, mások pedig gumiabroncsokat égetnek.

Frissítés (12:28)

Tűz ütött ki egy Gázához közeli, dél-izraeli településen. A hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e robbanószerkezettel ellátott lufikhoz.

Frissítés (11:51)

A Times of Israel azt írja, hogy az izraeli hadsereg szerint közel 5500 palesztin köveket dobál a határon. Az izraeli hadsereg tömegoszlató eszközöket alkalmaz.

A Hamász általános sztrájkot hirdetett annak érdekében, hogy a lakosok részt vehessenek a „Visszatérés Menete” (az egy éve újrakezdődött határ menti erőszakos tüntetések) első évfordulójára szervezett tüntetésen — adta hírül az Új Kelet Online.  A terrorszervezet az övezet 38 helyszínéről szállítja busszal a határ öt pontjára a tüntetőket. Ezen felül tábori kórházakat állítottak fel különböző pontokon, és a tengerparti enklávé orvosi intézményeit készültségbe helyezték. Izraeli oldalon a mintegy 200 mesterlövészt négy dandár, tankok, egy tüzérségi zászlóalj, drónok és hírszerzési egységek támogatják. További megerősítésül határrendészeti egységeket helyeztek ki a gázai határ közelében lévő izraeli közösségekhez.

A hivatalos kezdés helyi idő szerint délután 13 órakor volt. Jelenleg az Izraeli Védelmi Erők becslése szerint mintegy 5500 tüntető gyűlt össze a határnál.

A „Visszatérés Menete” című tüntetések ötletét eredetileg közösségi média-aktivisták vetették fel, de később a Hamász kisebb terrorista csoportok támogatásával átvette a szervezést. Gáza második legnagyobb terrorszervezete, a palesztin Iszlám Dzsihád pénteken figyelmeztette Izraelt, hogy háborút válthat ki, ha a tömegtüntetéseknek civil áldozatai lesznek.

Tavaly március 30-án mintegy 30 ezer gázai vett részt különböző palesztin szervezetek vezetésével a biztonsági kerítésnél rendezett tüntetéseken. Összesen 16 felkelő halt meg aznap, közülük legalább 10 gázai terrorszervezetek tagja volt az Izraeli Védelmi Erők szerint. Másnap a Hamász beismerte, hogy a halottak közül öten a terrorszervezet katonai szárnyához tartoztak. A Gázai Egészségügyi Minisztérium adatai szerint mintegy 1400 sérültje volt a zavargásoknak. Izraeli tisztviselők szerint a sérültek számát a gázaiak eltúlozták.

A tüntetésről az Al-Jazeera folyamatos, élő közvetítést ad (igaz, a palesztin oldalról):

Amint vannak új fejlemények, cikkünket frissítjük.