Az európai liberálisok is „koncentrációs táboroknak” tartják Trump menekülttáborait

A Renew a mai napig nem reagált érdemben lapunk két héttel ezelőtti megkeresésére. Amint megtörténik, közzétesszük természetesen.

Július 18-án az Európai Parlament új liberális pártcsoportja, a Renew Europe (korábbi nevén: ALDE) sajtóközleményt adott ki, amelyben üdvözlik, hogy az EP külön határozatban ítélte el „Trump koncentrációs táborait.”

A dokumentum arra szólítja fel az amerikai hatóságokat, hogy az amerikai-mexikói határon lévő létesítményekben azonnal garantálják minden őrizetes számára a legalapvetőbb jogokat, így a vízhez, élelmiszerhez, egészséghez és menedékhez való jogát, és hagyják abba a gyerekek elkülönítését szüleiktől.

A közlemény szerint a Renew EP-képviselője, Sheila Ritchie „szégyennek” nevezte, hogy felháborító körülmények között gyerekeket is elzárva tartanak ezekben az intézményekben, és felszólította az amerikai kormányt, hogy fejezze be ezt a „kegyetlen politikát”, és tegyen meg mindent a családok egyesítéséért. A képviselő „koncentrációs táboroknak” nevezte ezeket az illegális migránsokat őrizetben tartó menekülttáborokat.

Ilhan Omar: „Vannak táborok, ahová embereket koncentrálnak. Ez ilyen egyszerű”

A demokrata képviselő megvédte Alexandria Ocasio-Cortez védhetetlen nyilatkozatát a mexikói befogadó táborokról.

Emlékezetes, lapunk is többször írt róla, hogy Alexandria Ocasio-Cortez amerikai demokrata képviselőnő kijelentette: „Az Egyesült Államok koncentrációs táborokat működtet a déli határunknál, mert azok bizony azok.”

A szintén radikális baloldali (amúgy szintén élesen Izrael-ellenes) demokrata kongresszusi képviselő, Ilhan Omar pedig azzal védte meg Ocasio-Cortezt, hogy közölte: „Vannak táborok, ahol embereket koncentrálnak. Ez ilyen egyszerű. Nem értem, miért vitatható ilyet mondani.”

Ezek a kijelentések óriási felháborodást keltettek az amerikai zsidó közösségben, így kiváncsiak voltunk arra, hogy az európai liberális párt miért használja minden aggodalom nélkül ezt a kifejezést, összemosva a menekülttáborokat Hitler megsemmisítő lágereivel.

A Renew sajtóosztálya részéről választ ígértek, amint elérik az „illetékes EP-képviselőt”, ám ez a válasz a mai napig várat magára, amint megérkezik, természetesen közzétesszük.

Elértük viszont Cseh Katalint, a Renew frakciójában ülő momentumos EP-képviselőt, aki a következő választ küldte kérdésünkre:

„Úgy vélem, a terminológiánál jóval fontosabb a közlemény tartalma, az, hogy mi történik ezekben a táborokban. Elképesztő látni azt, hogy egy modern demokráciában végtelenül embertelen körülmények között tartanak fogva ártatlan embereket az USA-Mexikó határon, örülök annak, hogy az Európai Parlament nagy többsége elítélte ezt a gyakorlatot.”

Trump esete a négy nővel és a lágerekkel

Amerikában győzött a polkorrekt őrület: nem számíti felháborítónak a náci lágerekhez hasonlítani a menekülttáborokat. Seres László publicisztikája.