Douglas Murray: Európa nem hívhat meg mindenkit a kontinensre

A brit publicista szerint nem arról van szó, hogy Európának „szívtelennek” kell lennie, vagy teljesen be kell zárkóznia, de tudomásul kell vennie, hogy nem mentheti meg az egész világot. 

Súlyos tévedés, hogy az Európai Unió közös migrációs politikát akar kialakítani, a tagországoknak jogot kell formálniuk arra, hogy önállóan döntsenek jövőjükről, beleértve a migrációs politikájukat is – mondta a magyar állami médiának Tusnádfürdőn Douglas Murray brit író, politikai kommentátor.

Murray, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik meghívottja, kijelentette: az EU felelőtlen volt a külső határvédelemmel kapcsolatos politikájában, a tagállamok magukra hagyták Görögországot és Olaszországot, nem osztoztak velük a migrációs terheken.

Németország teljesen egyoldalú döntéseket hozott, teljesen figyelmen kívül hagyva más országok, például Magyarország aggodalmát.

A bevándorlásról, identitásról és az iszlám térhódításról szóló, magyarul is megjelent Európa furcsa halála című könyv szerzője szerint a migráció jövőjüket befolyásoló kihívásokkal állítja szembe az európai országokat. Úgy véli: az EU tagállamainak óvatosnak kell lenniük az országukba érkezőkkel kapcsolatban.

Az angol publicista szerint nincs egységes európai jövő, a tagországok jövője azon múlik majd, hogy a kormányaik milyen döntéseket hoznak.

Von der Leyen: meg kell hallgatni a magyarokat és a lengyeleket

Több európai szolidaritásra van szükség a migráció kezelésében – nyilatkozta az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

Rámutatott: egy vakmerő, tömeges bevándorlást lehetővé tevő politika problémákat okoz a társadalomnak. Erről nyíltan kellene beszélni, márpedig az utóbbi évtizedekben nem folyt a migrációról őszinte vita Európában – tette hozzá.

Murray szerint az európai országok jövője gyökeresen különbözhet egymástól annak függvényében, milyen kormányuk van és az milyen döntéseket hoz. Úgy vélte: eltérő jövő vár Dániára és Svédországra, mint ahogy Franciaország és Magyarország jövője is különbözni fog, mert kormányaik különböző döntéseket hoznak.

A publicista szerint nem arról van szó, hogy Európának „szívtelennek” kell lennie, vagy teljesen be kell zárkóznia, de tudomásul kell vennie, hogy nem mentheti meg az egész világot azáltal, hogy meghív mindenkit a kontinensre.

Az ENSZ a menekülőket mentő civilek mellé állt

„Nem szabadna büntetni őket azért, mert életet mentenek a tengeren”- írták.

Hozzátette: Nyugaton hatalmas demokráciahiányt tapasztal ebben a kérdésben. Mint mondta: ott is félnek a migrációtól, de ezt a közbeszéd igyekszik elhallgatni.

Rámutatott: a migrációt ellenző kelet-közép-európai országok kormányai kétségtelenül választói felhatalmazással rendelkeznek,

és ha ezek a kormányok azt teszik, amit a választóik kérnek tőlük, akkor nem mondhatják a nyugatiak, hogy ez egy illegitim álláspont.

Murray szerint a migráció nagyon megosztja Európát.

„A kelet-közép-európai országok azt mondják, láttuk, mi történt Nyugat-Európában, nem akarunk ugyanúgy járni. Van aki elfogadja ezt Nyugaton, van aki nem, de szerintem teljesen ésszerű álláspont” – sommázta a Tusványosra meghívott brit publicista.

A Neokohnnak áprilisban adott interjújában Murray arról is beszélt, hogy az iszlám bevándorlás nőveli az antiszemitizmus veszélyét is Európában:

„Mindig elmondom, és sok támadást is kaptam érte, hogy Budapest ma biztonságosabb a zsidók számára, mint Berlin.

Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon is van látható antiszemitizmus, mint ahogyan mindenhol van. De a kérdés az, hogy Berlinben vagy Budapesten hívják fel a híveiket a rabbik, hogy ne viseljenek nyilvánosan kipát? Berlinben.”

„Irigylem a magyar zsidókat” — Douglas Murray brit író a Neokohnnak

Az „Európa furcsa halála” című sikerkönyv szerzője a bevándorlás árnyoldalairól, az európai antiszemitizmusról és az iszlámról is beszélt lapunknak.