Az ENSZ a menekülőket mentő civilek mellé állt

Az ENSZ felszólította tagországait, hogy ne büntessék azokat a humanitárius szervezeteket, amelyek hajóval mentik a Földközi-tengeren veszélybe került migránsokat.

Antonio Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, és Antonio Vitorino, a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatója közös közleményében kiemelte, hogy e civilszervezeteknek rendkívül fontos szerepük van.

„Nem szabadna büntetni őket azért, mert életet mentenek a tengeren”

– írták, utalva arra, hogy az olasz kormány Matteo Salvini belügyminiszter kezdeményezésére lezárta kikötőit e civilszervezetek előtt, mert az embercsempészek tettestársainak tekinti őket.

Grandi és Vitorino azt is követeli, hogy semelyik ország hatóságai ne küldjék vissza Líbiába azokat a teherhajókat, amelyek migránsokat mentenek ki a tengerből, kötelezve őket arra, hogy tegyék partra ezeket az embereket az észak-afrikai országban.

Kétséges embermentők: a Sea-Watch 3 hősi mítoszáról

A hajó kapitánya most megmentette 40 ember életét, de óriási kockázatnak tette ki mindazok életét, akik majd ezután ülnek be a kis gumicsónakjaikba. Seres László publicisztikája.

„A líbiai hatóságoknak megadott minden segítség és a rájuk ruházott minden felelősség legyen alárendelve annak a feltételnek, hogy e hatóságok senkit nem tartóztatnak le önkényesen, és hogy tiszteletben tartják emberi jogaikat” – írták.

Az ENSZ-tisztségviselők szerint a nemzetközi közösségnek gondoskodnia kellene arról, hogy ne forduljon elő többé olyan tragédia, mint amely július elején történt a tádzsúrai internálótáborban Líbiában, ahol egy légitámadásban meghalt több mint 53 migráns, 130 pedig megsebesült.

Az ENSZ szerint az internálótábort most szerdán bezárták, és 400 lakóját, akik túlélték a légitámadást, átszállították egy másik, túlzsúfolt táborba. A legveszélyeztetettebbeket elszállítják Líbiából.

„Követeljük, hogy ezt a mintegy 5600 menekültet, illetve migránst, aki jelenleg más líbiai táborokban van, szállítsák át más országba, ha akarnak, hadd térjenek vissza hazájukba” – írták az ENSZ-tisztségviselők.

Jelenleg mintegy 50 ezer regisztrált menekült és 800 ezer migráns él Líbiában az ENSZ szerint. A világszervezet azt kéri a nemzetközi közösségtől, hogy biztosítson nekik további segélyeket életkörülményeik javítása érdekében, és védelmet az embercsempészekkel szemben.

Közben a Sea-Eye német segélyszervezet Alan Kurdi nevű hajója újabb menekülteket halászott ki a Földközi-tengerből. A szervezet szerint a legénység 44 embert mentett ki, főleg férfiakat, akik szombat óta bolyongtak a tengeren egy fából készült csónakon, amelynek „elfogyott az üzemanyagja.”

A Sea-Eye információja szerint Málta most újra kész lenne befogadni a migránsokat, miutén a hétvégén már átvettek a német szervezettől 65 embert. Előtte Olaszországnál próbálkoztak, de az olaszok mereven elzárkóztak a menekültek befogadásától.

Mint arról beszámoltunk, a Sea-Watch 3 kapitánynőjét, Carola Racketét őrizetbe vették a szicíliai Lampedusán, miután az olasz hatóságok tiltása ellenére kikötött a szigeten, majdnem nekihajtva az olasz pénzügyőrség egyik hajójának.

Az illetékes vizsgálóbíró azonban szabadlábra helyezte, elvetve az ügyészségi vizsgálat megállapításait, miszerint a kapitány ellenállást tanúsított olasz katonai hajóval szemben, amelyet majdnem elsüllyesztett.

A holland liberálisok büntetnék a civil tengeri mentést

Rutte kormányfő pártja, a VVD a törvény szigorával csapna le az „idealista” civil embermentőkre.