A holland liberálisok büntetnék a civil tengeri mentést

Miközben az olasz vizsgálóbíró szabadlábra helyezte a nagy vihart kavart Sea-Watch 3 mentőhajó kapitányát, a holland liberális kormánypárt a törvény szigorával csapna le az „idealista” civil embermentőkre.

Váratlanul kemény javaslattal állt elő a VVD: a holland kormánypárt azt akarja, hogy „emberkereskedelem elősegítése” miatt helyezzék vád alá azokat az „idealistákat”, akik a tengeren engedély nélkül migránsokat mentenek ki a rozoga csónakjaikból. Az erről szóló javaslat már meg is kapta a többséget a parlament alsóházában.

Mark Rutte kormányfő jobbközép VVD-je, amely az Európai Parlamentben a liberális pártszövetség tagja, négy évig terjedő börtönnel, illetve 83 ezer euróig terjedő pénzbüntetéssel sújtaná azokat, akik holland lobogó alatt, de hivatalos engedélyek nélkül hajtanak végre ilyen mentőakciókat.

„Az olyan szervezetek, amelyek szándékosan olyan partok felé hajóznak, ahol emberkereskedők ténykednek, az utolsó láncszemet jelentik a mélyen Afrikáig érő emberkereskedelemben” — érvelt a javaslat mellett Jeroen van Wijngaarden VVD-képviselő.

Ilyen hajónak tartja a párt a nagy vihart kavart Sea-Watch 3-at is: ez a hajó rendszeresen kiment embereket a Földközi-tengerből, utána viszont hosszú ideig köröz a tengeren, mert egyik európai ország sem akarja befogadni a menekülteket. Áprilisban a holland kormány már megszigorította az ilyen jellegű hajók működését, elkerülendő, hogy mentésre, az érintettek ellátására alkalmatlan hajók induljanak neki a tengernek.

Fotó: Sea-Watch

A Sea-Watch 3 kapitánynőjét, Carola Racketét szombaton vették őrizetbe a szicíliai Lampedusán, miután az olasz hatóságok tiltása ellenére kikötött a szigeten, majdnem nekihajtva az olasz pénzügyőrség egyik hajójának.

Az illetékes vizsgálóbíró azonban kedden este szabadlábra helyezte, elvetve az ügyészségi vizsgálat megállapításait, miszerint a kapitány ellenállást tanúsított olasz katonai hajóval szemben, amelyet majdnem elsüllyesztett.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter több közleményben és közösségi oldalain közölt videófelvételen szégyennek nevezte Carola Rackete szabadlábra helyezését. A Liga olasz kormánypárt vezetője minél előbbi igazságügyi reformot sürgetett Olaszországban. Kijelentette, hogy a Sea-Watch 3 kapitányát szabadon engedő olasz vizsgálóbíró politikai döntést hozott.

Giorgia Linardi, a német nem kormányzati szervezet (NGO) szóvivője azonban római sajtóértekezletén közölte: a kapitányt a hajón kialakult körülmények kényszerítették arra, hogy az olaszországi Lampedusa szigetén kössön ki.

Linardi kijelentette, hogy a Sea-Watch 3 számára az olaszországi Lampedusa volt az egyetlen kikötési lehetőség.

Hangsúlyozta, hogy a civilszervezet nem szállíthatta vissza Líbiába az embereket, mivel háborús országnak tartja, és Tunéziába se vihette őket, mivel úgy értesültek, hogy onnan éppen akkor 75 migránst utasítottak ki, akik egy teherhajó fedélzetén érkeztek meg Tunéziába.

„Tiszteletben tartottuk a kikötési tilalmat, de a kapitány végül cselekedni kényszerült, amikor a hajóorvosok a fedélzeten levők rosszabodó körülményeit jelezték” – tette hozzá a Sea-Watch szóvivője. Elmondta, hogy amikor a hajón maradt migránsok tapasztalták, hogy a betegeket az olasz hatóságok partra engedik, öncsonkítással próbálkoztak.

Erről a kapitány értesítette az olasz hatóságokat, hiába: „ezen a ponton magára vállalta a kikötés felelősségét, hogy elkerüljenek esetleges baleseteket a fedélzeten”. Giorgia Linardi megjegyezte, hogy a Sea-Watch 3 kapitányát az összes európai ország 17 napon át magára hagyta.

Kétséges embermentők: a Sea-Watch 3 hősi mítoszáról

A hajó kapitánya most megmentette 40 ember életét, de óriási kockázatnak tette ki mindazok életét, akik majd ezután ülnek be a kis gumicsónakjaikba. Seres László publicisztikája.