Hirtelen Ahmadinezsád is filoszemita lett?

„Nem vagyok antiszemita” jelentette ki a korábban Izrael-ellenes kirohanásairól és holokauszttagadásáról hírhedt volt iráni miniszterelnök.

Jeremy Corbyn antiszemitizmussal kapcsolatos sajnálkozó megnyilvánulása után Ahmadinezsád is tagadja, hogy bármi problémája lenne a zsidósággal.

A volt iráni kormányfő emellett felszólította az Egyesült Államokat s az Iszlám Köztársaságot, párbeszéd útján oldják meg konfliktusukat és kritizálta Irán szerepvállalását a szír polgárháborúban az amerikai The Nation lap zsidó újságírójának adott interjújában.

Nem kért azonban bocsánatot korábbi, holokausztot megkérdőjelező kijelentéseiért, illetve egy 2006-ban általa megrendezett konferenciáért, amire számos holokaszttagadó érkezett Teheránba.

“Nézze, Trump az iráni kormány ellen foglal állást — mondhatjuk rá emiatt, hogy muszlim-ellenes?”

— nyilatkozta Mahmud Ahmadinezsád, aki megtagadta hogy közvetlenül nyilatkozzon izraeli sajtóorgánumnak, illetve hivatalában számos alkalommal a zsidó állam elpusztítására szólított fel.

“A cionista rezsim túlkapásait bírálta az ENSZ. Ha bárki más mondana ilyen dolgokat, ő is antiszemita lenne? Ön zsidó én pedig muszlim vagyok, mégis beszélgetünk. Veszekedünk vagy háborúzunk?”

— folytatta a volt iráni kormányfő.

“Ellenzem azokat a tetteket amit mások jogait csorbítják; nem számít ki követi el azokat.”

Ahmadinezsád Irán katonai szerepvállalását is határozottan elítélte a szír polgárháborúban, melynek következtében Izrael több iráni bázist és izraeli területekre kilőtt rakétát elpusztított.

Míg a volt kormányfő tagadja, hogy politikai aspirációi lennének, Irán szakértők szerint az uralkodó elit kegyeiből kiesett Ahmadinezsád ezzel a kommunikáció-váltással igyekszik fenntartani politikai relevanciáját, sőt még talán vissza is térni a hatalomba.

2005-től 2013-ig tartó miniszterelnöksége során hírhedt volt az iráni atomprogram éltetéséről, antiszemitizmusáról, és Izrael elpusztítására való sorozatos felszólításairól.

A napokban Jeremy Corbyn brit munkáspárti vezető is kifejezte sajnálkozását pártjának antiszemitizmusa miatt.

Corbyn sajnálkozik a zsidóknak okozott fájdalomért 🙁

A Munkáspárt elnöke szerint antiszemita nézeteket osztó embereknek nincs helyük a mozgalomban.