Ajatollah: „a béketerv elpusztítja a palesztin identitást”

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője hétfőn, a Hamasz palesztin terrorszervezet vezetőivel folytatott megbeszélésén támadta meg Washington közel-keleti béketervét.

A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász szombaton Teheránba érkezett küldöttségét Száleh al-Arúri vezeti, aki a szervezet katonai szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak a parancsnoka.

Ali Hamenei ajatollah a megbeszélésen kiemelte a rendezési tervnek a palesztin területekre irányuló befektetésekről szóló pontjait, amelyek szerinte a palesztin identitás megsemmisítésére irányulnak.

„A palesztin ügy az iszlám világ első és legfontosabb ügye” – jelentette ki Hamenei, hozzátéve, hogy Irán nemzetközi elszigeteltségének egyik oka Teherán határozott kiállása a palesztinok és a Hamász mellett.

Az ajatollah továbbá leszögezte, a palesztinok precíziós rakétáik vannak az ellenállásra, és a Hezbollah libanoni terrorszervezet azon igénye, hogy egyszer a Templom hegyen imádkozzon „abszolút gyakorlatias, elérhető cél.”

Néhány hete már a Ciszjordániát irányító Fatah párt is kifejezte abbéli aggodalmát, hogy az amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner nevével fémjelzett rendezési terv – amelyet több arab ország is elutasított – gazdasági előnyök ígéretével próbálná rávenni a palesztinokat arra, hogy lemondjanak egy önálló államról.

Trump veje jobb jövőt ígér a palesztinoknak Bahreinben

A palesztinok viszont egyelőre nem kérnek a jobb jövőből.

A csomag 50 milliárd dolláros (több mint tizennégyezer milliárd forintos) befektetést helyez kilátásba Palesztinában és a környező arab országokban arra az esetre, ha a palesztinoknak sikerül békét kötniük Izraellel.

A Békétől a jólétig címet viselő 40 oldalas terv 179 infrastrukturális és üzlet projektet tartalmaz. Becslések szerint a csomag életbe lépése esetén megduplázódhatna a palesztin GDP, felére csökkenne a szegénységi ráta, több mint egymillió új munkahely jönne létre, és egyszámjegyűre csökkenne a palesztin munkanélküliség, amely 2018-ban 31 százalékos volt a Világbank adatai szerint.

A terv egyúttal javasolta a Gázai övezet és Ciszjordánia összekötését egy modern szállítási hálózattal.

Kushner a gazdasági béketerv véglegesítésére készül

A Fehér Ház különleges megbízottja amerikai delegációjával még egyszer végiglátogatja a Közel-Keletet, hogy pontot tegyen az 50 milliárd dolláros békeprojektjére.