Felemás Izrael: Szárnyal az IT szektor, lecsúszik a feldolgozóipar

Izrael nem éppen feldolgozó iparáról híres, az internet technológiai szektorban viszont az izraeli startupok robbanásszerű fejlődést mutatnak az utóbbi években.

A Startup Nation Central friss felmérése szerint jelenleg 230 izraeli startup működik a negyedik ipari forradalomként ismert, internetes technológiai iparágban, míg öt éve még csak 146 ilyen cég volt – írja a Globes izraeli üzleti lap.

A jelentés szerint az izraeli Ipar 4.0-ás cégekbe érkező befektetések 220 százalékkal nőttek négy év alatt. 2014-ben ez 113 millió dollár volt, 2018-ra 365 millióra emelkedett. Ez ugyan csak az 5 százaléka a világszinten ebbe az iparágba fektetett pénznek, de

Izrael így is a harmadik helyen áll, az Egyesült Államok és Kína után, megelőzve olyan jóval nagyobb országokat, mint India, Nagy-Britannia és Németország.

Egy izraeli startup újra feltalálta a kereket

Mindent a kerékbe pakoltak: a motort, a kormányzást, a felfüggesztést és a fékeket, ezzel egy lapos és energiahatékony alapot alkottak.

Az iparban napjainkban tapasztalt radikális változásokat jelentő negyedik ipari forradalom az utolsó fázisába lépett. Az első ipari forradalom a gőzhajtás megjelenését hozta a 18. században. Száz évvel később az elektromos áram hozta el a második forradalmat. A 20. század végén a számítógépek megjelenése jelentette a harmadik ipari forradalmat.

A negyedik forradalmat 2011-től számítják, amióta az ipari vállalatok szervesen összekapcsolódnak az internettel.

Szüretelő drónokat fejlesztett egy izraeli startup

Az öntözés után a beporzásban és a szüretelésben is világelső az izraeli technológia.

Az Ipar 4.0 már létezése már tény a fejlett országokban de az izraeli gyárak fele még nem tart itt, még nem kezdték el a „fejlett termelést”.  Egy szakmai szervezet felmérése azt mutatja, hogy

számos izraeli gyár még nem felel meg a versenyképesség nemzetközi szabványainak, mivel technológiai hátrányuk miatt alacsony a termelékenységük, ezért lemaradnak a globális versenyben.

Mivel az izraeli ipar jó része még nem képes felhasználni a fejlesztéseket, az izraeli startupok főleg tengerentúli cégekkel működnek együtt. Tavaly 63 külföldi és 27 hazai cég fektetett be az izraeli startup piacon.

Izraeli pénzcsináló guruk jönnek Budapestre

Megkönnyítik a kisbefektetők rugalmas portfolió kezelését.

A jelentés rámutat: a különböző tengerentúli vállalatok innovációs központokat hoztak létre Izraelben azzal a céllal, hogy hídként szolgáljanak az izraeli startupok és az ipar között. A Volkswagen már elindított egy fejlett ipari projektet. Hasonló beruházást hajtott végre a német Merck és a Siemens, az olasz energiaipari vállalat, az Enel, valamint egy amerikai automatizált gyártástechnológiai cég, a Bright Machines, gyárakba készülő robotokat fejlesztenek.

Tehetségekre vadásznak a németek Tel Avivban

Irodát nyit a BMW Izraelben, hogy minél közelebb lehessenek az ottani kreatív fejlesztőkhöz

Az izraeli cégek az ipari kiberbiztonság, a gyártásoptimalizálás, a karbantartás, az ellátási lánc, a minőségbiztosítás, az internetes platformok, az érzékelők és a robotika területén aktívak.

Hasonlóan fejlett technológiákon alapul az okos és önvezető járművek iparága. Izrael ezen a területen is, ahogyan a startupoknál, úgy hoz létre jelentős fejlesztéseket, hogy közben nem rendelkezik gyártó kapacitással.

 „Minden ugyanaz. Nem számítunk arra, hogy még egy olyan céget fogunk látni, mint a Mobileye az Ipar 4.0-ban. Inkább sok kis cég részvételére és felvásárlására számítok, mivel ez egy széles piac, egyedi termékekkel.”

– mondja Juval Engelstein, a Startup Nation Central elemzője.