Egy izraeli startup újra feltalálta a kereket

A REE olyan fejlesztéssel állt elő, amelyben az elektromos autó szinte összes fő komponense a kerékben kapott helyet – írja a The Times of Israel.

Ezzel egy olyan alvázat hoztak létre, amely lapos, mint egy gördeszka, ezáltal jóval sokoldalúbb, mint a mostaniak. Ez a forma az autó tömegét is csökkenti, ami alapvető fontosságú célja az elektromos autók gyártóinak.

A REE nagy újítása – amelyet szerdán mutattak be a kaliforniai San Joséban, a TechCrunch Mobility kiállításon -, hogy a motort, a kormányzást, a felfüggesztést, a hajtóművet, az érzékelőket, a fékeket, a hűtést és az elektronikát is a kerekekbe építette be. Ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy ugyanazt a platformot használják különböző típusú járművekhez.

Ezzel jelentős megtakarítás lenne elérhető, mert a különböző járművekhez nem kellene alvázat tervezni, csak a felépítményt. Egy ilyen alap tervezése és engedélyeztetése nagyjából 20 milliárd dollárjába kerül a gyártóknak.

Ezzel az új alvázzal a korábbihoz képest 67 százalékkal nagyobb tér marad a kocsi többi részének, a jármű súlya pedig 33 százalékkal csökkenhet.

Ugyanez a platform használható bármilyen típusú járműhöz: egy nagy teljesítményű sportautóhoz, amely kevesebb, mint 3 másodperc alatt gyorsul 100 kilométer/órás sebességre, egy off-road SUV-hoz, fejlett aktív felfüggesztési technológiával, robotaxihoz, vagy akár egy 10 tonnás kamionhoz – közölte a cég.

Ree is putting everything but the battery inside its prototype’s wheels

No Description

A csökkentett méret és tömeg is növeli az autók energia- és működési hatékonyságát.

„Ez a szintű hatékonyság nagyban hozzá tud járulni az elektromos hajtás fejlődéséhez, csökkenti az akkuk feszültségét és biztosítja a jármű hosszabb élettartamát”

– közölte a REE.

A cég arról is beszámolt, hogy már jelenleg is együttműködik a nagy gyártókkal. „A korábbi koncepciók korlátozottak voltak abban, hogy az autóipar megmutassa az elektromos autókban keresett lehetőségeket” – mondta Daniel Barel, a REE társalapítója és elnöke.

„Eddig az ipar az autók hagyományos dizájnja alapján végezte el a fokozatos fejlesztéseket, mi azonban úgy véljük, az autóipari forradalom felgyorsításához újra fel kell találnunk a kereket – szó szerint”

– fogalmazott a cég vezetője.

A Tel-Aviv-i startupot Daniel Barel és Avishay Sardes alapította, akik a SoftWheel-ről ismertek. Ez a fejlesztés a kerekesszékesek számára hozott újítást az ütéselnyelő kerekekkel, amelyek segítségével simább és biztosabb lett a mozgásuk a lassulásuk nélkül.