Merkel kiállt a Trump által betámadott szélsőbalos demokraták mellett

Pontosabban a négyből három mellett, de neveket nem mondott. Az MTI híréből kiderül: azzal nem foglalkozott, miket is mondtak a képviselőnők korábban.

Angela Merkel német kancellár hagyományos nyári sajtóértekezletén kiállt a Donald Trump elnök által közleményekben támadott amerikai demokrata párti képviselőnők mellett, bizakodóan beszélt arról, hogy Nagy-Britannia rendezetten fog kiválni az Európai Unióból, valamint igyekezett megnyugtatni mindenkit egészségi állapota felől.

Az egyik újságíró megkérdezte tőle: van-e még olyan érték, amelyet közösnek tekint Trumppal. Azt válaszolta: rombolják az Egyesült Államok tekintélyét az elnöknek azon Twitter-üzenetei, amelyekkel színes bőrű demokrata párti képviselőnőket támadott nemrég a bevándorlási vitákban.

(Az MTI híréből nem derül ki egyértelműen, hogy Merkel utalt-e a képviselők bőrszínére, vagy csak a hírügynökség foglalta-e össze így a nyilatkozatot. Ez annyiban érdekes, hogy Trump nem a képviselők bőrszíne, hanem véleménye miatt bírálta őket élesen.)

A kancellár kijelentette, hogy támogatja ezeket a képviselőket.

„Szigorúan elhatárolom magamat ezektől a támadásoktól, és szolidáris vagyok ezzel a három nővel” – jelentette ki a kancellár, akinek a sajtó szerint feszült a viszonya Trumppal.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai elnök azt írta nemrég, hogy ha ezeknek a képviselőknek – összesen négyről van szó – nem tetszik az Egyesült Államok, akkor menjenek vissza eredeti hazájukba.

Trump „eredeti” hazájukba küldené vissza a tiszteletlen demokratákat

Újabb Twitter-bombájával a fiatal progresszív demokratákat bírálta az amerikai elnök, miközben az egyik legfőbb riválisának a védelmére kelt.

A négy közül három az Egyesült Államokban született, egy pedig a szomáliai belháborúból menekültként érkezett az Egyesült Államokba.

„Az amerikai nép erejét részben az azt alkotó nemzetek adják, ezért ezek a megjegyzések teljesen szembemennek a szilárd meggyőződésemmel, és rombolják Amerikai tekintélyét” – állította Merkel.

Trump tweetjéből azonban kiderül, hogy nem születési helyükre, hanem eredeti származási országukba („who originally came from countries…”) küldte vissza ezeket a képviselőket.

Bár nem mondta ki egyértelműen, sejthető, hogy kemény üzenetét Alexandra Ocasio-Cortez new-yorki, Ilhan Omar minnesotai, Rashida Tlaib michigani és Ayanna Pressley massachusettsi demokrata képviselőnőknek címezte, akik már számos ellentmondásos, sőt botrányos megnyilvánulásukról híresültek el.

Egy későbbi Twitter-üzenetében Trump újra keményen megfeddte azokat a „szélsőbalos kongresszusi képviselőnőket”, akik szerinte sokakat magukra haragítottak „bolond beszédeikkel”, és felszólította őket, kérjenek bocsánatot az Egyesült Államoktól, Izrael népétől és külön az Ovális irodától.

Külön megemlítette Ocasio-Cortezt, aki legutóbb az amerikai-mexikói határon elhelyezkedő menekülttáborokat nevezte „koncentrációs táboroknak”, illetve korábban az Izrael-barát politikusokat vádolta azzal, hogy az AIPAC (legbefolyásosabb amerikai zsidó lobbiszervezet) lefizeti őket, mondván „ez mind a Benjaminokról szól”.

Trump: „Egyetlen porcikám sem rasszista”

Az amerikai képviselőház kedd este mégis rasszistának bélyegezte meg az elnököt.