Orbán: NGO-k ne kaphassanak pénzt az uniós költségvetésből

A miniszterelnök szerint ezek „a többségi akarattal szemben tevékenykedő szervezetek” eddig nagy összegeket kaptak az EU-s büdzséből, ám ezt Magyarország szeretné megszüntetni.

A kormány sikerrel szerzett érvényt Brüsszelben az európai parlamenti (EP-) választáson kinyilvánított magyar akaratnak, vagyis hogy olyan vezetőket válasszanak az uniós intézmények élére, akik tisztelik a nemzeteket és ellenzik a bevándorlást – állította Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő úgy fogalmazott, az elmúlt néhány évben Európa legtöbb nyavalyája abból fakadt, hogy bevándorláspárti vezetői voltak az uniónak.

Fontosnak nevezte, hogy a „szélsőségesen bevándorláspárti”, baloldali Frans Timmermanst, „Soros György jelöltjét sikerült megtorpedózni”, és a néppárti Manfred Weberből sem lehetett európai bizottsági elnök, mert szerinte tiszteletlenül beszélt több ország, köztük Magyarország polgárairól.

Miután sikerült mindezt „kibekkelni”, a nyugatiak és a közép-európaiak megállapodtak, és Ursula von der Leyen német védelmi miniszter – aki a 3. helyen szerepelt a visegrádi négyek (V4) listáján – európai bizottsági elnökjelöltségével

„kaptunk egy esélyt”, hogy Európa úgy legyen erős, hogy közben tiszteletben tartják a nemzeti érdekeket

– mondta Orbán Viktor, kiemelve: a V4-ek gazdasági teljesítménye és politikai stabilitása mára olyan nyilvánvaló, hogy kellő súllyal tudják megjeleníteni 63 millió ember érdekét.

Ursula von der Leyenről úgy nyilatkozott: önmagában az, hogy az állam- és kormányfők egy hétgyermekes német családanyát választottak meg, jól mutatja, hogy „másfajta szelek fújnak majd Brüsszelben”.

Fotó: MTI

A miniszterelnök hozzátette ugyanakkor, hogy „ne dobáljuk a kalapunkat azért még az égre”, mert az elmúlt öt évben sok hiba történt Brüsszelben, ezeket ki kell javítani, például a terrorizmus, a közbiztonság, a migráció és a gazdaság területén.

Ursula von der Leyen EP-beli megválasztásának ügyében kijelentette: miután az állam- és kormányfők vállalták a német védelmi miniszter támogatását, kötelességük érvényt szerezni ennek a saját parlamenti hátországukban is.

Arra a felvetésre, hogy míg a fideszes Járóka Lívia megszavazta a DK-s Dobrev Klára EP-alelnökségét, fordítva ez nem történt meg, Orbán Viktor úgy reagált: a jobboldal nemzeti erő, a baloldal pedig internacionalista, ezért a hazáért való kiállás a jobboldalon erkölcsi parancs, a baloldalon pedig láthatóan nem. Jobboldali ökölszabálynak nevezte, hogy „sohasem utálhatjuk jobban az ellenfeleinket, mint amennyire szeretjük a hazánkat”.

„A hazával nem szabad szembefordulni csak azért, hogy ártsunk a rivális pártnak. A baloldalon meg az a szabály, hogy a jobboldal gyengítéséért még az sem nagy ár, hogy közben ártanak Magyarországnak” – fejtette ki.

A következő öt év uniós politikájáról szólva a kormányfő arról beszélt, hogy Magyarország nem függ az EU-s pénzektől, anélkül is tud sikeres gazdaságpolitikát folytatni,

az ország a saját lábán áll, de persze könnyebb úgy sikeresnek lenni, hogy közben az EU költségvetése is támogatja a magyar célokat.

Eközben pedig még hosszú évekig együtt kell élni azzal a jelenséggel, hogy az Európa felé tartó migrációs nyomás nőni fog – mutatott rá, megjegyezve, hogy az EU eddigi – szerinte bevándorláspárti – vezetői a migrációt elősegítő határkiadásokat támogattak, legalizálni próbálták az illegális bevándorlást. Magyarország ehelyett családtámogatással oldaná meg a népességfogyást – hangsúlyozta.

Azt is mondta, hogy a bevándorláspárti politikusok legfőbb támasza „az átláthatatlan módon szervezett és finanszírozott civil vagy álcivil szervezetek”, a kisebbségi bevándorláspárti véleményt képviselő NGO-k. Szavai szerint ezek nagyon agresszívek, erőszakosak, „ki vannak tömve pénzzel”, „nemzetközi hálózatok vannak mögöttük, Soros György ennek az egyik emblematikus figurája”, és azt a képzetet akarják kelteni, mintha Nyugat-Európában az emberek tárt karokkal várnák a bevándorlókat.

Ezek a többségi akarattal szemben tevékenykedő szervezetek eddig nagy összegeket kaptak az EU-s büdzséből, ám ezt Magyarország szeretné megszüntetni, vagyis NGO-k ne kaphassanak pénzt az uniós költségvetésből, ezeknek a szervezeteknek a támogatása legyen tagállami kérdés – fejtette ki.

Az új szlovák köztársasági elnök csütörtöki budapesti látogatásáról Orbán Viktor azt közölte: Zuzana Caputová szereti, becsüli és tiszteli a magyarokat, az elismerés hangján beszélt a Szlovákiában élő magyarokról is, és abban is egyértelmű volt az államfő, hogy a V4-es együttműködés fontos, azt folytatni kell.

A honvédelmi kiadásokról Orbán Viktor kijelentette:

mivel kiegyensúlyozott az ország fejlődése, a katonai védelmi kiadásokra sem kell sajnálni a pénzt, Magyarországnak ugyanis képesnek kell lennie arra, hogy ha két irányból egyszerre támadják meg, akkor ezt a hadserege el tudja hárítani.

Hozzátette, mindenkinek kell alapvető képességekkel rendelkeznie a haza megvédésére, ez fontos szempont a fiatalok nevelésében, a Nemzeti alaptantervnek ezért ez elemi része lesz.

Magyarország vette a legtöbb német szupertankot

Csaknem 600 milliárd forintért vásárolt német tankokat és páncélosokat a magyar kormány Németországtól.