Magyarország vette a legtöbb német szupertankot

Csaknem 600 milliárd forintért vásárolt német tankokat és páncélosokat a magyar kormány Németországtól. A harckocsik jövő évtől állhatnak hadrendbe. A beszerzéssel Magyarország költött a legtöbbet német fegyverre – írja a Népszava.

Az idei első félévben Magyarország a legnagyobb vásárlója a német fegyvereknek – derül ki a német Gazdasági Minisztérium adataiból, amelyeket a német Zöldek külügyi szóvivője kért ki. A nyilvánosságra került statisztikák alapján a magyar kormány 1,76 milliárd euróért rendelt fegyvert Németországtól.

A Népszava szerint ez a tétel a tavaly év végén bejelentett 44 darab Leopard 2A7+ nehéz harckocsi és 24 darab Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveg beszerzését jelenti. A költségeket akkor nem közölték. A közzétett adatok azt mutatják, hogy a magyar honvédség részletekben fizet a fegyverekért, amelyek 2020 után érkezhetnek majd meg – írja a lap.

A cikkből kiderül, a részletek hiányában nehéz megítélni, hogy az üzlet túlárazott-e, a fegyverek ára ugyanis nagyban függ a beszerzési „csomagtól”. A költségek számításánál nem csak az eszközök árát kell figyelembe venni, hanem a kiképzést, a lőszert, a kapcsolódó felszereléseket, a szoftveres fejlesztéseket, valamint a szervizt is.

Leopard 2A7+. Fotó: Krauss-Maffei Wegmann

A Portfolio.hu már korábban megírta, hogy a német Krauss-Maffei Wegmann által gyártott és a legmodernebbnek számító 44 darab harckocsi mellett további 12 darab használt Leopard 2-es A4-es modellt is vásárol Magyarország a cégtől, amelyeket kiképzési célokra használnak.

A Leopard 2-eseket az 1970-es évek óta fejleszti és használja a német hadsereg, a típus évtizedek óta a világ egyik legjobb tankjának számít.

Leopard 2A7+ alváltozat 2010 nyarán jelent meg. Kifejlesztése a 2000-es évek első évtizedének háborúi és más konfliktusai során szerzett tapasztalaton alapult. Ezekben a háborúkban a harckocsik nem ellenséges tankokkal, hanem terrorista szervezetekkel és magányos személyekkel harcoltak, sokszor nem a nyílt harcmezőn, hanem zsúfolt városi környezetben.

Az általuk használt fegyverek (improvizált robbanó eszközök, RPG, rejtett aknák) teljesen más jellegűek, mint azok a szovjet harckocsik, amelyek ellen a korábbi változatok páncélzata ill. felderítő rendszere készült.

A fontosabb fejlesztések a következők: körkörösen megerősített páncélzat, a torony tetejére szerelt új másodlagos gyalogság elleni fegyver, új lőszertípusok az ágyúhoz, körkörös kilátás éjjel-nappal, gyalogsági telefon, csendes üzemmód, akadály eltávolító eke, légkondicionáló rendszer. A harckocsi tömege 67,5 tonna, emiatt az erőátviteli rendszer és a futómű is módosult.