Zsidók levelét vonta vissza a The Guardian

Kritikusok szerint nem a brit zsidóság álláspontját, csak egy szűk balos kisebbség, valamint külföldiek véleményét tükrözte az a The Guardianban publikált levél, amely kiállt az antiszemitizmus miatt felfüggesztett munkáspárti képviselő, Chris Williamson mellett. A lap a kritikák miatt visszavonta és vizsgálja a levelet – írja a JTA zsidó hírügynökség.

Több mint százan írták alá a levelet és fejezték ki támogatásukat Chris Williamson iránt, aki Jeremy Corbyn szövetségese a brit Munkáspártban, és akit idén már másodszor függeszt fel a párt többsége antiszemitizmus miatt.

Felfüggesztették a rasszista munkáspárti képviselőt

Vizsgálják a brit Munkáspárt egyik képviselőjének elfogadhatatlan szavait. 

Egy kis corbynista munkáspárti zsidó csoport, a Jewish Voice for Labour, amely már többször is megvédte Chris Williamsont az antiszemitizmus vádjával szemben, most hat nevet emelt ki a honlapján a levél aláírói közül. Köztük négy amerikait:

Noam Chomsky-t, Norman Finkelsteint, Richard Falkot és Ed Asnert

, valamint két brit aktivistát, Leah Lavene-t és Jenny Mansont.

Az aláírók között szerepel még Jackie Walker, akit márciusban rúgtak ki a Munkáspártból, mert azt mondta, hogy a zsidók voltak a főszereplői a cukor- és rabszolga-kereskedelemnek. Hozzátette, hogy az apja is zsidó volt.

A The Guardian „félrevezető és pontatlan volt az aláírók megnevezésében”

— közölte a brit zsidóságot képviselő Board of Deputies of British Jews nevű szervezet.

Board of Deputies sends complaint to The Guardian about Chris Williamson letter

The Board of Deputies has sent a complaint to the Guardian following the publication of a letter in the paper purporting to be written by „prominent members of the Jewish community in the UK and abroad”.

A lap a cikket visszavonta és vizsgálatot indított.

A The Guardian is felelős a helyzetért?

A Jewish Chronicle cikke szerint nem először fordul elő, hogy a The Guardian, a legismertebb brit baloldali lap olyan leveleket publikál, amelyek cáfolni próbálják, hogy munkáspárti kéviselők, főleg Jeremy Corbyn antiszemita lenne.

Ezek a levelek többnyire egy szűk baloldali munkáspárti zsidó kisebbség, a Jewish Voice for Labour nevű szervezet álláspontját tükrözik, a The Guardian mégis úgy állítja be, mintha az  brit zsidóság véleménye lenne – írja a lap. Ez a szélsőséges gyülekezet támogatja az Izrael-ellenes gyűlölet brit fesztiválját is.

PalExpo: hétvégén rendezik az Izrael-ellenes gyűlölet brit fesztiválját

A Hamasz-párti Al-Aksza barátai szervezet rendezvényének résztvevői többek között kipróbálhatják a BDS-bowlingot és megtanulhatják, hogyan „dekolonizálják Palesztinát.

A szerző egy amerikai példát hoz a technikára. A Diamond és Silk kettőst. Ők Lynnette Hardaway és Rochelle Richardson, két népszerű, afro-amerikai videó blogger, a közösségi média sztárjai, nem mellesleg hatalmas Trump-támogatók.

Ugyanakkor az afro-amerikai közösség nem éppen Trump-párti. 2016-ban az amerikai elnök az afro-amerikai szavazók alig 8 százalékának a támogatását szerezte meg. Vagyis túlnyomó részt nem támogatják Trumpot. A médiában nagy hangsúllyal megjelenő Diamond és Silk kettős így nem a többség véleményét képviseli akkor, amikor Trump mellett teszik le a garast.

A Trump támogatásáról híres Fox News csatorna oldalán már saját internetes műsoruk is van.

Miért jó a Diamond és Silk az erősen jobboldali adminisztrációnak? Mert úgy tűnik, mintha az afro-amerikaiak többségi véleményét közvetítenék, a keményvonalas Trump-támogatók pedig rájuk hivatkozhatnak majd, amikor kritizálják őket, hogy a Diamond és Silk is mellettük van.

A lap szerint Nagy-Britanniában ugyanezt a technikát alkalmazza a baloldal az antiszemitizmussal kapcsolatban.

Brexodus: Menekülnek a zsidók a brit Munkáspártból

„Szomorú következtetésem, hogy a Munkáspártban teljesen nyilvánvalóvá vált az intézményes antiszemitizmus” — kommentálta kilépését a párt korábbi főtitkára.