PalExpo: hétvégén rendezik az Izrael-ellenes gyűlölet brit fesztiválját

A Hamasz-párti Al-Aksza barátai szervezet rendezvényének résztvevői többek között kipróbálhatják a BDS-bowlingot és megtanulhatják, hogyan „dekolonizálják Palesztinát.”

A szervezők által Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvényeként beharangozott két napos Palestine Expo, ami ezen a hétvégén kerül megrendezésre, heves tiltakozást váltott ki a brit zsidó és Izrael-barát csoportok részéről.

Az esemény két éve több, mint 15,000 látogatót vonzott. Kritikusai csak „a gyűlölet és az Izrael-ellenes propaganda hatalmas fesztiváljaként utalnak rá,” ami nagyban támogatja a zsidó állam elleni bojkott zászlóvivőjét, a BDS mozgalmat is.

Brit jogászok egy csoportja sürgeti a londoni helyszín német tulajdonosait, hogy a Bundestag BDS-elleni határozatára való tekintettel töröljék a palesztinbarát eseményt.

A UK Lawyers for Israel szervezet levélben figyelmeztette a Deutsche Finance Group-ot, Versicherungskammer Bayern Group-ot és a Bayerische Versorgungskammer-t, hogy a London Olympia kiállítóközpontban esedékes rendezvény ellentmond a múlt hónapban a német parlament által elfogadott határozatnak, ami „elítéli a BDS mozgalom antiszemita érveit és módszereit.”

A brit jogászcsoport arra is felhívta a figyelmet, hogy a Friends of Al Aqsa (Al Aksza barátai), a Palestine Expo főszervezői az Izrael ellenes bojkott jelentős támogatói, és

„közeli kapcsolat fűzi őket a Hamasz terrorszervezethez.”

Levelük szerint a szervezet alapítója, Ismail Patel egy a 2009-es gázai konfliktus alatt elmondott beszédében leszögezte, „a Hamasz nem terrorszervezet, csak azért utálják, mert nem hajlandó alávetett módon Izrael megszállás alatt élni. Mi tisztelgünk a Hamasz Izrael elleni kiállása előtt.”

A Friends of Al Aqsa egyáltalán nem titkolja a BDS iránti elkötelezettségét sem, mellyel „Izrael apartheid politikájának nemzetközi elítélését” igyekszik kivívni. Többek között igyekezett rávenni az embereket, ne vásároljanak izraeli datolyát, a brit kormány függessze fel fegyverügyleteit a zsidó állammal, és brit zenészek, valamint a BBC is bojkottja a tel-avivi Eurovíziót.

A PalExpo „virulensen Izrael-ellenes felszólalóival és programjaival” kapcsolatosan is sokakban komoly aggályok merültek fel.

A rendezvény interaktív installációkkal várja látogatóit, melynek során „kiüthetik az apartheidet egy BDS-bowling játék keretében,” betekinthetnek egy palesztin gyermek hálószobájába egy izraeli katonai razzia után, illetve átélhetik a gázai sürgősségi szobák hangulatát.

“Nézzük, hogy beszélgetsz a családoddal étkezés közben, ha egy apartheid fal vágja félbe az asztalt,”

— ajánlja következő programját a Palestine Expo, mellyel a „szétszakított családokat” igyekszik szimbolizálni.

A konferencia vitatémái között megjelenik a BDS, Gáza „ostroma”, „Palesztina dekolonizálása” és az „apartheid izraeli állam.”

Többek között a Jewish Voice for Labour, az antiszemita botrányairól hírhedt brit Munkáspárt zsidó érdekképviseleti szervezete is támogatja az eseményt, és egyik vezetőjük előadást is tart majd „Britannia, Cionizmus, és az Izrael-elleni zsidó ellenállás.” címmel.