Csak a szankciók felfüggesztése után tárgyalna Irán Washingtonnal

Teherán és Washington csak akkor tárgyalhatna egymással, ha az Egyesült Államok felfüggesztené a szankciókat, és Ali Hamenei iráni legfelsőbb vallási és politikai vezető engedélyezné a megbeszéléseket — idézte Mahmúd Alavi iráni hírszerzési minisztert az IRNA állami hírügynökség csütörtökön.

„Az amerikaiak tartanak Irán haderejétől, és ezért döntöttek úgy, hogy nem indítanak támadást” az iszlám köztársaság ellen — vélte egyúttal Alavi.

Donald Trump amerikai elnök a múlt hónapban elárulta, hogy utolsó pillanatban állított le egy katonai ellencsapást, amelyet az amerikai hadsereg egyik drónjának lelövéséért rendelt el. Trump állítólag sokallta, hogy a támadásban 150 ember veszíthette volna életét. Az amerikai vezető ezt követően jelezte: kész tárgyalni Teheránnal.

Az iszlám köztársaság június 20-án lelőtte az amerikai haditengerészet egyik felderítő drónját Washington állítása szerint nemzetközi, Teherán szerint azonban iráni légtérben.

Irán és az Egyesült Államok között egyre feszültebb a viszony azóta, hogy Trump tavaly május 8-án felmondta a 2015-ös többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette az amerikai szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Pontosan egy évvel később Irán jelezte, hogy fokozatosan felmondja a nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeit, ha a szerződés többi aláírója — Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Kína — hatvan napon belül nem tesz valamit a büntetőintézkedések hatásainak ellensúlyozásáért. Teherán szerdán leszögezte, hogy július 7-től a neki tetsző mértékben növeli az urándúsítás szintjét.

Irán hétfőn bejelentette, hogy alacsonyan dúsított uránkészlete meghaladta az atomalkuban megszabott 300 kilogrammos határértéket, amit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is megerősített. Donald Trump amerikai elnök erre úgy reagált, hogy Teherán „a tűzzel játszik”.

Trump Iránnak: Üljetek le tárgyalni vagy lövünk!

Az amerikai elnök csütörtök éjjel megüzente Iránnak, hogy ha a két ország nem ül asztalhoz az Egyesült Államok válaszcsapást fog adni az amerikai drón lelövésére.