Bevallotta tettét, de nem ismeri el a törvényszéket az utrechti gyilkos

„A vallásomért teszem. Muszlimokat gyilkoltok, el akarjátok tőlünk venni a vallásunkat, de nem fog sikerülni. Allah hatalmas” – írta egyik levelében a 37 éves török származású Gökmen Tanis.

Erős a gyanú, hogy a négy halálos áldozatot követelő márciusi utrechti lövöldözés elkövetőjének terrorista indítéka volt – közölte a holland ügyészség hétfőn.

Az előzetes bírósági meghallgatáson a vádhatóság bemutatott egy kézzel írott levelet, amelyet a feltételezett tettes, a 37 éves Gökmen Tanis menekülésre használt autójában találtak.

„A vallásomért teszem. Muszlimokat gyilkoltok, el akarjátok tőlünk venni a vallásunkat, de nem fog sikerülni. Allah hatalmas” – írta.

Tanis, aki korábban beismerte a bűncselekményt, nem volt hajlandó felállni, és visszautasította az ügyvédi képviseletet, mondván, „nem demokrata, nem ismeri el a törvényszéket”.

„A hitemért teszem ezt” – fogalmazott a vádlott, akit sajtóhírek szerint pszichológiai vizsgálatnak vetnek alá a következő, szeptember 23-ai meghallgatása előtt

Elfogták az utrechti török gyilkost

A tettes elmenekült, a rendőrség még senkit nem tartóztatott le.

Ügyészségi tájékoztatás szerint Gökmen Tanis már korábban is a rendőrség látókörébe került egyéb ügyek, például szexuális erőszak miatt, de nem tartották nyilván szélsőséges iszlamistaként az illetékes szolgálatok.

A törökországi születésű férfit március 18-án vették őrizetbe, miután a nyomozók szerint aznap több embert agyonlőtt egy tömött villamoson Utrecht belvárosában.

A merényletben négy ember életét vesztette, illetve többen megsebesültek.

Terrortámadásnak tartják az utrechti gyilkosságokat

Ugyanakkor hozzátették: más lehetséges motivációt sem zárnak ki, azok továbbra is nyomozás tárgyát képezik.