Elfogták az utrechti török gyilkost

Elfogták a három ember életét kioltó török származású merénylőt, aki fényes nappal fegyverrel gyilkolt Hollandiában.

A holland rendőrség hétfő este elfogta azt a férfit, akit a hármas gyilkossággal gyanúsítottak- közölték Rob van Bree rendőrfőnök bejelentését nemzetközi hírügynökségek.

A város polgármesterének hétfő délutáni tájékoztatója szerint hárman meghaltak Utrechtben lövöldözéses merényletsorozatban. A hatóságok a 37 éves, Törökországban született férfit eddig ismeretlen helyen kapták el.

Az Anadolu állami török hírügynökség a férfi rokonaira hivatkozva közölte: „családi okokból” lőtt rá egy női hozzátartozójára a fegyveres férfi, aki később a nőnek segíteni kívánókra is rálőtt.

A rendőrség korábban azt valószínűsítette, hogy feltehetően terrortámadás történt.

A toleráns és nyitott holland társadalom elleni támadásként ítélte el a merényletet Mark Rutte, miniszterelnök.

Ha ez valóban terrorcselekény volt, akkor csak egy válaszadás lehetséges: Sosem fogunk felhagyni harcunkkal a toleranciáért. Államunk, a demokráciánk és mi magunk is erősebbek vagyunk az erőszaknál és a fanatikusoknál

— tette hozzá a kormányfő sajtótájékoztatóján.

Egyelőre csak egy fegyveresről tudni, de nem zárható ki, hogy társai is vannak – mondta korábban Pieter-Jaap Aalbersberg, a holland terrorelhárítási hivatal vezetője.

Aalbersberg szerint rengeteg a bizonytalanság az eset körül, és a helyi hatóságok a tények megállapításán dolgoznak.

Gökman Tanis: őt keresi a rendőrség

A körzetben délelőtt a legmagasabb fokú biztonsági készültséget rendelték el. Megerősítették a biztonsági intézkedéseket Hollandia repülőterein és fontosabb középületeinél, így az amszterdami Schiphol repülőtéren is.

A kormány székhelyén, Hágában is megszigorították a biztonsági intézkedéseket. Az iskolákat például a rendőrség tanácsára meghatározatlan ideig zárva tartják. Ugyanígy zárva tartanak a mecsetek is a városban, a rendőrséggel való megbeszélés alapján.

Fotó: MTI/EPA

A lövöldözés helyi idő szerint délelőtt 10:45-kor kezdődött, mikor a fegyveres férfi tüzet nyitott egy közeli villamoson utastársaira az Oktoberplain 24 téren, Utrecht belvárosában.

Egy szemtanú elmondása szerint a férfi felállt a villamosban és egy nagy pisztollyal lövöldözni kezdett. „Én hátul ültem. Elkezdett maga körül lövöldözni, és úgy tűnt, azokra célzott, akik a padon ültek, mindenki elhajolt. A villamosvezető nem tudta azonnal kinyitni az ajtókat. Két mellettem lévő fiú viszont ki tudott rúgni egy ablakot, így tudtam kijutni és elfutni, másokhoz hasonlóan.”

Mark Rutte miniszterelnök délelőtt „nyugtalanító helyzetről” beszélt, és rendkívüli kormányülést hívott össze. A város egészében leállították a villamos közlekedést.

Utrecht 350 ezer lakosával a negyedik legnagyobb holland város.

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrsége közölte, hogy megerősítették az ellenőrzést a német-holland határon, erősítést vezényeltek a főbb autópályákhoz, valamint a kisebb határátkelőkhöz és vasútvonalakhoz.

Hollandiában eddig ritkán fordultak elő hasonló támadások. Tavaly augusztusban egy németországi illetőségű, 19 éves afgán férfi két amerikai turistát késelt meg az amszterdami központi pályaudvaron. Szeptemberben a hatóságok hét embert vettek őrizetbe, akik állítólag nagyobb merényletre készültek az országban.