Az ENSZ és az EU inkább tovább segélyezi a palesztinokat

A palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezet több mint 110 millió dollár (31 milliárd forint) támogatást gyűjtött a kedden New Yorkban rendezett donorkonferencián, miközben Bahreinben éppen a palesztin gazdaság felvirágoztatására kidolgozott amerikai tervről tárgyalnak a közel-keleti államok.

Pierre Krähenbühl, az UNRWA főbiztosa szerint „nagyon jó összeg” jött össze, de a következő napokban meg kell vizsgálni, hogy ezekből a felajánlásokból mi az, ami újnak minősül, és mi az, amire már az év elején ígéretet tettek.

A főbiztos bizakodónak mutatkozott mindenek előtt Nagy-Britannia és az Európai Unió nagylelkű adományai miatt.

„Cionista megszállóként” utalnak Izraelre az ENSZ iskoláinak tankönyveiben

A palesztin gyerekeknek adott legújabb könyvek egyszer sem említik a zsidó államot név szerint, és megdöbbentő állításokat tartalmaznak.

Krähenbühl egy jordániai sajtótájékoztatón hétfőn arról számolt be, hogy pénzügyi gondjai vannak a palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezetnek, mivel az Egyesült Államok tavaly megvonta tőle a támogatását. Közölte, hogy az idei teljes költségvetésük 1,2 milliárd dollár, de ebből csak annyit sikerült összegyűjteni, amennyi az UNRWA kiadásait május végéig fedezte, így most már deficitben vannak.

A szervezet egyebek között 700 iskolát és olyan egészségügyi intézményeket támogat, amelyeket évente 8,5 millióan keresnek fel, és ezen felül más feladatai is vannak. A szervezet Jordániában, Ciszjordániában, Gázában, Libanonban és Szíriában tevékenykedik.

Donald Trump amerikai elnök közel-keleti megbízottja, Jason Greenblatt nemrég azt nyilatkozta, hogy az UNRWA tevékenysége „visszafordíthatatlanul hibás”, s nem képes ellátni funkcióját, amelyet szerinte országoknak és helyi szervezeteknek kellene átvenniük.

Trump kivérezteti az ENSZ palesztinokat segítő szervezetét

Pénzügyi gondjai vannak a palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezetnek, mivel az Egyesült Államok tavaly megvonta tőle a támogatását.

Az Egyesült Államok kivonulása után a legnagyobb hozzájárulást az Európai Unió és Szaúd-Arábia adja.

A New York-i donorkonferenciával párhuzamosan Manámában kedden megkezdődött az Egyesült Államok által szervezett kétnapos palesztin gazdasági segélyezési konferencia. Megfigyelők szerint a bahreini tanácskozás arab államok általi támogatása felveti annak lehetőségét, hogy ezek az országok cserébe csökkenteni fogják az UNRWA-nak szánt segélyeiket. Az utóbbi évek egyik legnagyobb támogatója, Szaúd-Arábia a New York-i donorkonferencián egyelőre nem tett újabb felajánlást az UNRWA-nak.

Trump veje jobb jövőt ígér a palesztinoknak Bahreinben

A palesztinok viszont egyelőre nem kérnek a jobb jövőből.