„Cionista megszállóként” utalnak Izraelre az ENSZ iskoláinak tankönyveiben

palesztin hatóság

A palesztin gyerekeknek adott legújabb könyvek egyszer sem említik a zsidó államot név szerint, és megdöbbentő állításokat tartalmaznak.

Meglehetősen súlyos torzításokra hívta fel a figyelmet Dr. Arnon Groiss az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete által használt tankönyvek esetében. A jeruzsálemi Center for Near East Policy Research intézet kutatója 2000 óta vizsgálja arab nyelven azokat az oktatási anyagokat, melyeket a Palesztin Hatóság ad a gyermekek kezébe.

Dr. Groiss több jelentést is közzé tett 2000 és 2010 között, amiknek eredményeit a Palesztin Hatóság mellett az ENSZ palesztin menekülteket támogató hivatalának (UNRWA) és a könyvek elkészítését támogató országoknak is eljuttatott — úgy tűnik, mindeddig hiába.

Legutóbbi elemzéséből kiderül, hogy a tananyagok legújabb kiadása egyetlen egyszer sem említik Izraelt. Helyette „cionista megszállókként” utal az ország lakosaira.

A szakember hangsúlyozza: nem első alkalommal került sor hasonló esetre. 2016-ban a Palesztin Hatóság olyan tankönyveket adott diákok kezébe, amikben a zsidóságot és Izraelt is nyíltan démonizálni igyekeztek. A zsidó állam elleni „szabadságharcra” bátorítva a fegyveres erőszak lehetősége is szerepelt ezekben az anyagokban, és Izrael térképről történő eltörlését is kilátásba helyezték.

A tankönyvek eddigi példányait az UNRWA által fenntartott iskolákban elsőtől tizedik osztályig minden diák használta, kiadásukat pedig 67 ország támogatta — írt a részletekről az Israel Behind The News nevű oldal.

Az ötödik osztályos tanulók tankönyvében például tagadják, hogy a jeruzsálemi Siratófalnak bármilyen köze lenne a zsidósághoz.

„Az Al-Buraq Fal az Al-Aksza Mecset nyugati fala, és a muzulmánokon kívül senki másnak nincsen joga”

— szerepel a tananyagokban.

A kilencedikesek arab könyve pedig „barbecue partiként” ír le egy esetet, amikor a „zsidó gyarmatnak” nevezett Psagot városában molotov-koktéllal robbantanak fel egy emberekkel teli buszt.

A harmadikosok szintén torzított megvilágításban olvashatnak az izraeli fővárosról: „Jeruzsálem egy arab város, amit arab őseink évezredekkel ezelőtt építettek. Jeruzsálem egy szent város a muzulmánok és a keresztények számára” — írták a palesztin társadalomismereti óra diákjainak.

David Bedein, a jeruzsálemi intézet másik kutatója szintén felhívta a figyelmet az UNRWA iskoláiban közölt tananyagok veszélyeire, melyeket a szakember 30 éve nyomon követ. Elmondása szerint 1993 és 2000 között, az izraeli-palesztin békefolyamatok első szakaszában többen abban reménykedtek, hogy a Palesztin Hatóság által kiadott könyvek a megbékélést szolgálják majd.

Mostanra azonban világossá vált, hogy ezek a tananyagok erősen Izrael-ellenes világnézetet közvetítenek, az ENSZ teljes beleegyezésével.