Irán: egy közel-keleti háború irányíthatatlan lenne

Ha konfliktusra kerülne sor a Perzsa (Arab)-öböl térségében, annak kiterjedését és időzítését egyetlen ország sem tudná korlátok között tartani — nyilatkozta egy magas rangú iráni katonai vezető, Golamali Rasíd a félhivatalos Farsz hírügynökségnek vasárnap az MTI szerint.

„Az amerikai kormánynak felelősségteljesen kell cselekednie, és kerülnie kell a helytelen viselkedést, hogy megvédje az amerikai katonák életét”

— tette hozzá Rasíd.

Eközben iráni törvényhozók Halál Amerikára! kiáltásokkal nyugtázták az elmúlt hét eseményeit egy vasárnapi parlamenti ülésen, míg a házelnökhelyettes terroristának nevezte az Egyesült Államokat.

„Amerika a világ igazi terroristája: káoszt szít az országok között, fejlett fegyverzettel lát el terrorcsoportokat, bizonytalanságot kelt, miközben azt mondja: gyertek, tárgyaljunk”

— kifogásolta Maszúd Pezeskian házelnökhelyettes.

Donald Trump amerikai elnök szombaton bejelentette, hogy hétfőtől újabb szankciókkal sújtja Iránt. Trump jelezte: továbbra is lehetőségként számol az iszlám köztársaság elleni katonai akcióval azért, mert Irán lelőtt egy amerikai drónt a Hormuzi-szoros felett.

Az elnök azt állította, hogy támadást tervezett Irán ellen az amerikai drón lelövése miatt, de ezt percekkel a csapásmérés előtt leállította a lehetséges nagy számú halálos áldozat miatt.

Trump egyúttal jelezte: nagyon értékeli, hogy az iráni Forradalmi Gárda nem egy kémrepülőt lőtt ki, amely több mint 30 emberrel a fedélzetén szintén a térségben tartózkodott a támadáskor.

Mint azt lapunk is megírta, Trump nem zárta ki a békülés lehetőségét az iszlám köztársasággal. „Tény: nem fogjuk megengedni Iránnak, hogy nukleáris fegyverhez jusson” — hangsúlyozta az elnök.

„És ha ebbe belenyugszanak, akkor gazdag ország lesznek, boldogok lesznek, és én leszek a legjobb barátjuk” — tette hozzá. „Remélem, hogy így lesz.”

A hónap elején a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet már hasonló figyelmeztetést fogalmazott meg, mondván: egy iráni-amerikai konfliktus esetén „lánga borulna a Közel-Kelet”.

Irán proxiháborút tervez Izrael ellen?

Hírszerzési információk szerint nem kizárt, hogy a perzsa vezetők a zsidó államon készülnek kitölteni Amerika-ellenes bosszújukat a gazdasági szankciók miatt.