Trump: nem is állítottam le az Irán elleni akciót

Az elnök azt állítja: nem állította le a támadást, hanem megakadályozta annak létrejöttét.

Pénteken a The New York Times arról adott hírt, hogy miután Donald Trump engedélyezte az Irán elleni csapást pár perccel később meggondolta magát és visszavonta a parancsot. Azonban az elnök szombaton cáfolta ezt a hírt – közölte a The Jerusalem Post.

Kissé zavaros Twitter-posztjában ez állt:

„Sosem vontam VISSZA az Irán elleni akciót, ahogy ezt sokan hibásan leközölték, csak egyelőre leállítottam, hogy a támadás elinduljon.”

A iráni-amerikai feszültség csütörtökön érte el forráspontját, miután az amerikai katonai vezetés azt tanácsolta az elnöknek, hogy a hétfőn lelőtt amerikai drónrepülőért adjon le válaszcsapást Iránra. Trump végül amellett döntött, hogy ne legyen támadás.

Trump katonai támadás helyett a kibertámadást választotta. Az amerikaiak vírusokkal támadtak azokra iráni központi számítógépekre, amelyeket a közvetlenül a rakétairányítással vannak összekötve.

Az elnök ezenkívül szombaton bejelentette, hogy újabb szankciókkal bünteti Iránt. Trump Twitteren kijelentette, hogy nem engedhetik, hogy Irán nukleáris fegyverekhez jusson, majd ezt írta:

„Várom a napot, mikor visszavonhatjuk a szankciókat és Irán újra egy prosperáló és produktív nemzet legyen: minél hamarabb lesz így, annál jobb!”