„Lángba fog borulni a Közel-Kelet” — fenyegeti a Hezbollah Trumpot

Az Egyesült Államok tudatában van annak, hogy egy Irán elleni háború nem fog megállni az iszlám köztársaság határain, hanem felperzseli az egész közel-keleti térséget — jelentette ki pénteken Hasszán Naszrallah, a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet vezetője az MTI szerint.

Televíziós beszédében Haszan Naszrallah sejk azzal folytatta fenyegetését, hogy egy ilyen fegyveres konfliktus azt jelentené: minden amerikai erőt és érdekeltséget megsemmisítenek a régióban, és Washington szövetségesei,

Szaúd-Arábia és Izrael fizetnék meg mindennek az árát.

A teheráni vezetés támogatását élvező libanoni szervezet vezetője hozzátette, hogy a térségben nem ismeretlen a háború, és az Egyesült Államok és partnerei tisztában vannak Irán és szövetségesei erejével.

A Hezbollahnak elegendő precíziós irányított rakétája van, hogy „megváltoztassa a térség arculatát”

— tette hozzá.

Naszrallah beszélt az Egyesült Államok közel-keleti béketervéről is, amelynek nemrég megszellőztették a gazdasági részét. Mint mondta, kötelesség ellenállást tanúsítani a tervvel szemben, amelyet Donald Trump amerikai elnök korábban „az évszázad alkujaként” harangozott be.

„Ez vallási, erkölcsi, humanitárius és dzsihádi kötelesség (…), ez az alku történelmi bűncselekmény”

— fogalmazott a Hezbollah-vezető.

A Hezbollah részben ellenőrzi Libanont, és iráni segítséggel Szíriában is sikerült megvetnie a lábát. A polgárháború tépázta szomszédos államban Bassár el-Aszad elnök csapatainak nyújt támogatást.

Irán a Gázai övezetet ellenőrző radikális iszlamista Hamász terrorcsoportnak is támogatást nyújt. Egy háború esetén ezzel három oldalról érné katonai fenyegetés a zsidó államot.

A teheráni vezetés ugyanakkor a Szaúd-Arábiával szomszédos Jemenben a húszi síita lázadókat támogatja.

Ismét háborúra kell készülnie Izraelnek?

Hasszán Naszrallah, a Hezbollah terrorszerv vezetője állítólag nyárra jósolta a konfliktust.