Ismét háborúra kell készülnie Izraelnek?

A libanoni Hezbollah feje, Hasszán Naszrallah zárt körű gyűlésen tájékoztatta a terrorszervezet katonai vezetőit, hogy a nyáron háborúra készülhetnek Izraellel, és hogy számít a saját halálára is — írja a Jerusalem Post egy kuwaiti lapra hivatkozva.

„Lehet, hogy nem sokáig maradok veletek. Az is lehetséges, hogy a vezetőség teljes felső szintjét meg fogják ölni, köztük engem”

— mondta állítólag Naszrallah, azt is hozzátéve, hogy már tettek lépéseket arra az esetre, ha ez valóban bekövetkezne.

A hírek szerint a terrorista vezető egy olyan meglepetésszerű háborút vetített előre, mint a 2006-os libanoni háború.

„Izrael mindannyiunkat meg tud lepni, mint ahogyan meglepett 2008-ban Gázában is… Ezt tudnia kell az embereinknek, és fel kell készülniük a legrosszabb forgatókönyvre”.

A cikk azt is állítja, hogy a Hezbollah szerint Izrael felkészült a libanoni határhoz közeli települések lakosságának evakuálására is, elkerülendő az emberrablásokat.

A Jerusalem Post szerint a riportot készítő újságírót úgy tájékoztatták, hogy

„ez az első alkalom, hogy Naszrallah ilyen sötét képet festett a helyzetről, és hogy úgy vélte, a háború valószínűsége Izraellel 50/50-ről 70/30-ra nőtt”.

A riport szerint Naszrallah azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, és más arab országok is részt vehetnek a közelgő konfliktusban.

A Hezbollah tagadta a cikk valóságtartalmát, ám a riportot jegyző újságíró továbbra is kitart a cikkben foglaltak mellett.

Több mint ezer Hezbollah harcos esett el Szíriában

Legkevesebb 1139 Hezbollah terrorista halt meg 2011 óta Szíriában egy izraeli kutatóintézet, az ITIC felmérése szerint.