Hamburgerválság tetézi az izraeli kormányválságot

Több helyi vezető azt kéri a közlekedési minisztertől: ne engedjék az ismert gyorséttermi láncot a Ben Gurion reptérre.

Benjámin Netanjahu kormányfő az áprilisi választások után kudarcba fulladt kormányalakítási kísérletét követően az új ideiglenes kabinetben átrendezte a sorokat.

Az Ajelet Saked menesztése után megüresedett igazságügyi tárca élére a várakozások ellenére nem Bezalel Szmotrics, hanem Amir Ohana (Likud) került. A korábban négy évig Sakeddel közös frakcióban politizáló Szmotrics a több lehetséges, megüresedő poszt közül a közlekedési tárcát kapta meg.

A 39 éves, haredi (ultraortodox) családba született Szmotrics a hagyományokhoz híven jesivában tanult, majd a sorkatonai szolgálat után jogi tanulmányokat folytatott. A civilben jogász, hat gyerekes családapa hivatalosan négy éve kezdett politizálni a Zsidó Otthonnal szövetségben induló Tkuma párt élén.

Politikai válság Izraelben: feladták a leckét Netanjahunak

Közös listák, kitöltött csekkek, jegesmedvék. Nagy Gabriella elemzése az izraeli belpolitikai válságról.

A Knesszetben eltöltött négy éve során saját elmondása szerint jogászként is az úgynevezett bojkott-törvény megszavazására volt a legbüszkébb (a két éve elfogadott jogszabály célja, hogy távol tartsa a zsidó államot vagy a ciszjordániai területelet bojkottálni akarókat Izraeltől – a szerk.).

Arra viszont valószínűleg álmában sem gondolt, hogy egy szép napon, mint beiktatásra váró megbízott közlekedési miniszter, az asztalán talál majd egy levelet, amelyben ugyanazt a bojkott-törvényt fogják rajta számonkérni, amiért annyit harcolt.

Szamária regionális tanácsának vezetője, Joszi Dagan ugyanis június elején hivatalos levélben fordult Mose Kahlon pénzügy-, valamint Jiszráel Katz közlekedési miniszterekhez, hogy az Izraeli Repülőtéri Hatóság pályázatára jelentkező McDonalds gyorsétteremi lánc ne kaphasson működési engedélyt a Ben Gurion reptérre kiírt tender résztvevőjeként.

Dagan azzal indokolta a kérést, hogy a McDonalds izraeli egységeit működtető cég bojkottálja a zsidó államot azzal, hogy Júdea és Szamária területén (Ciszjordánia) nem hajlandó éttermet nyitni.

A hónap elején kézbesített írásos kérvényt kiegészítve, vasárnap Daganon kívül az érintett területek más regionális képviselői is csatlakoztak, így újabb levél került a két miniszter asztalára Binjamin, Gush Ecion, Har Hebron, Kirjat Arba és Hebron, valamint Karnei Somron területi vezetőinek aláírásával megerősítve.

Fotó: The Times of Israel

A levél aláírói az izraeli bojkott-törvényre hivatkozva követelték a McDonalds kizárását a repülőtéri hatóság által kiírt tenderből. A regionális vezetők szerint súlyosbító  körülménynek számít, hogy a McDonalds helyi szóvivője, Omri Padan ismert baloldali „Peace Now” aktivista, aki a pályázatot kihasználva bojkottálja a zsidó államot és a területeken elő közösségeket.

A tiltakozásra az izraeli gyorsétterem láncot működtető Alonyal Kft. nyilatkozatban reagált, mondván,

a McDonalds Global anyavállalat részéről nem kaptak a zöld vonalon túli területekre vonatkozó működési engedélyt.

A június elején benyújtott levélre Dagan kitérő választ kapott a címzettektől. Mindkét tárca vezetője azt nyilatkozta, nem kíván beavatkozni az ügybe, a repülőtéri hatóság szerint a tender megfelel az izraeli jogi szabályozásoknak.

A szeptemberi választásokig működő megbízott kabinet hatásköre korlátozott. Joszi Daganék újabb levelére Bezalel Szmotrics sem adhat kedvezőbb választ, mint elődje, legfeljebb elvileg egyetérthet a levélírók vélt vagy valós sérelmeivel.

Daganék szerint a bojkott-törvény célja pontosan az lenne, hogy megakadályozza a zsidó állam bizonyos területeinek hátrányos megkülönböztetését, az efféle pályázatokkal azonban inkább ösztönzi, mintsem megakadályozná azt az igazságtalanságot, amely a szeme előtt folyik.

Erősen jobbos minisztereket nevezett ki Netanjahu, a baloldal háborog

Az Egyesült Jobboldal első két embere kapott miniszteri posztot, egyikük a biztonsági kabinetbe is bekerült. A baloldal szerint „messiáshívő háborús uszító” került pozícióba.