Erősen jobbos minisztereket nevezett ki Netanjahu, a baloldal háborog

Az Egyesült Jobboldal első két embere kapta az oktatási és a közlekedési tárcát Netanjahutól, valamint a biztonsági kabinetbe is bekerült egyikük – írja az ujkelet.live. A baloldal szerint „messiáshívő háborús uszító” került pozícióba.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kinevezte az ideiglenes kormány oktatási minisztériumának élére az Egyesült Jobboldal vezetőjét, Rafi Peretzet, míg a pártlista második helyén lévő Bezalel Szmotrich megkapta a közlekedési tárcát, és egy széket a biztonsági kabinetben.

Míg Peretz megköszönte a miniszterelnöknek a bizalmat, Szmotrich kijelentette, továbbra is igényt tartanak az igazságügyi minisztériumra.

Az új kinevezéssel kapcsolatban Szmotrich a Kannak azt nyilatkozta:

„Én nem a miniszterelnök, hanem a nép embere vagyok. A közösség embere vagyok, mely ide küldött, és – remélem nem fogok felháborodást okozni – I-tennek dolgozom, és azt teszem, amiről úgy gondolom, hogy jó Izrael Államnak és Izrael népének, az én világnézetem szerint”.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy mint miniszter, olyan dolgokat is meg kell majd szavazzon, amikkel nem feltétlenül ért egyet.

Bezalel Szmotrich David Friedman amerikai nagykövettel  fotó: wikimedia commons

Az új kinevezések nem arattak osztatlan sikert az ellenzék soraiban.

Tamar Zandberg, a baloldali Merec vezetője kritizálta Netanjahut, amiért „egy messiás hívő háborús uszítót is bevett a biztonsági kabinetbe”.

„Szóval Szmotrich jelenléte a biztonsági kabinetben azt jelenti, hogy szükségtelen háborúkat fogunk indítani, de nem Sábátkor?”

– írta Zandberg Twitteren.

Beni Ganz a Kék-Fehér vezetője szintén bírálta Netanjahut, mert ahelyett, hogy az 50 milliárd sékel deficittel foglalkozna, inkább minisztereket nevez ki.

Szmotrich kapcsán pedig megjegyezte:

„a következő lépés a közlekedési törvények lecserélése lesz a halachikus törvényekre.”

A lista második helyén lévő Jair Lapid pedig azon tűnődött, Szmotrich hogyan fogja kiismerni magát a biztonsági kabinetben, amelyet nem a bibliai Dávid király vagy Salamon király vezet.

Netanjahu két hete váratlanul kirúgta jobboldali riválisait, Ajelet Saked igazságügyi minisztert és Naftali Bennett oktatási minisztert.

Saked kirúgásának hatályba lépésével Netanjahura szállt a minisztérium, de az ellene folyó három korrupciós ügy miatt le kellett adnia a portfóliót.

Az igazságügyi miniszter posztot Szmotrich is magának követelte.

„Azért akarjuk az igazságügyi portfóliót, mert vissza akarjuk állítani a tórai igazságszolgáltatási rendszert”

– mondta Szmotrich két hete, hatalmas felháborodást váltva ki.

„Izrael állam nem lesz halachikus állam”

– reagált Netanjahu később Szmotrich megjegyzésére.

A miniszterelnök végül június 5-én Amir Ohana Likud-képviselőt nevezte ki megbízott igazságügyi miniszternek.

Ohana jogi diplomával rendelkezik, és mielőtt belépett a politikába, ügyvédként dolgozott. A kinevezéssel ő lett a biztonsági kabinet első, nyíltan meleg törvényhozója.

Netanjahu állítólag a választások előtt Peretzéknek ígérte az igazságügyi és az oktatási tárcát.

Ohana kinevezése után Szmotrich, úgy tudni, a Diaszpóra minisztériumot követelte magának, de a miniszterelnök ebbe sem ment bele Szmotrich szélsőséges nézetei miatt.

Miután Netanjahunak nem sikerült május 29-ig elsimítani a Jiszráel Beitenu és az ultra-ortodox pártok közötti vitát a besorozási törvénytervezetről és kihirdetni az új kormányt, a képviselők megszavazták a Knesszet feloszlatását. Az új választásokat szeptember 17-re írták ki. Izrael történetében még nem fordult elő, hogy ilyen rövid időn belül újabb választásokat tartanak.