Konzervatív, meleg férfi Izrael új igazságügyminisztere

A 43 éves Amir Ohanát a Likud keményvonalasaihoz, Benjamin Netanjahu lojális követőihez sorolják.

Miközben nemrég még arról szóltak a hírek, hogy a kormányalakítással eddig kudarcot vallott Benjamin Netanjahu a haredi (ultraortodox) pártok kérésére megengedte volna a férfiak és nők közötti szegregációt nyilvános helyeken, addig a kormányfő most olyat lépett, ami nyíltan szembemegy a haredik elvárásaival: Amir Ohana személyében meleg politikust nevezett ki igazságügyminiszternek.

A 43 éves Likud-képviselő a zsidó állam első LGBT-közösséghez tartozó minisztere, a párt meleg szervezetének, a Likud Pride-nak az elnöke. Partnerével egy fiút és egy lányt nevelnek közösen.

Kinevezése azért is érintheti érzékenyen a haredi pártokat, mert a Likudtól jobbra álló pártok részéről Bezalel Szmotrics pályázott erre a posztra. Ő azonban nem jöhetett szóba azon bejelentése miatt, hogy Izraelben be kéne vezetni a zsidó vallási (halachikus) törvényeket, a nyilatkozatot Netanjahu is bírálta egy Facebook-posztjában.

Fotó: The Times of Israel

Netanjahu ugyanakkor a The Times of Israel információja szerint azt üzente a vallási pártoknak, hogy Ohana nem marad sokáig a helyén, és csak politikai okokból, a meleg szavazók megnyeréséért nevezte ki.

A jogász végzettségű Amir Ohanát, aki korábban a Sin Bét, a titkosszolgálat tisztje is volt, Benjamin Netanjahu lojális követőihez sorolják. A konzervatív képviselő korábban kiállt azon törvénymódosítások melllett, amelyek biztosították volna a miniszterelnök immunitását a korrupciós eljárások idejére (a kormányfő három ilyen eljárással számolhat ősszel), illetve kiállt amellett, hogy az igazságszolgáltatás jogköreit korlátozzák a végrehajtó hatalommal szemben.

Ohana az Új Jobboldal párt miniszterét, Ayelet Shakedet váltja, akit párttársával, Naftali Bennettel együtt Netanjahu elbocsátott átmeneti kormányából. Új koalíciót nem sikerült tető alá hoznia a kisebb jobboldali illetve vallásos pártokkal, úgyhogy Izraelben új választások lesznek szeptember 17-én.

Transznemű rendőröket vesz fel az izraeli rendőrség

Több mint 2500 rendőrrel fogja biztosítani a meleg büszkeség menetét Jeruzsálemben az izraeli rendőrség.