Nemi szegregációt ígért az ultraortodoxoknak Netanjahu a koalíciós tárgyalásokon?

A sikertelen kormányalakítási kísérlet során az izraeli miniszterelnök engedett a haredi követelésnek, állította az izraeli Kan hírcsatorna hétfőn. Lapid szerint ezzel Netanjahu Izraelt lassan Iránná formálja. 

A televíziós riport információi szerint a Likud és az ultraortodox pártok közötti megegyezési javaslat megváltoztatta volna a férfiak és nők közötti szegregációt nyilvános helyeken tiltó törvényt.

Jáir Lapid izraeli képviselő erős szavakkal illette az izraeli miniszterelnököt a történtek kapcsán, mellyel szerinte lassan Iránt csinál a zsidó államból.

A kiszivárgott megegyezési tervezet kimondta, hogy „90 napon belül a kormány megváltoztatja a törvényt oly módon, hogy az megengedjen olyan nyilvános gyűléseket, oktatási programokat, illetve egyéb eseményeket, melyeken a férfiak és a nők elkülönítve vesznek részt, mégsem számít majd az diszkriminációnak a törvény szerint”.

Lapid, a fő ellenzéki párt, a Kék és Fehér egyik vezetője már régóta kampányol a vallásos befolyás ellen Izraelben, így szerinte Netanjahu készségessége, hogy egy ehhez hasonló feltételt elfogadjon, felfoghatatlan, sőt „őrület.”

„Az az ember, aki 20 éven keresztül Irán ellen beszélt, most importálni akarja azt”

— nyilatkozva, utalva Teherán szigorú iszlamista teokratikus rendszerére.

A riportra válaszul a Likud párt közleményt adott ki, állítva, hogy az ügy távolról sem lett véglegesítve, és a koalíciós tárgyalások során Netanjahu igyekezett „puhítani” az ultraortodox Sasz és Egyesült Tóra Zsidóság pártok vallás és állam kapcsolatáról képviselt véleményein.

„A nemi szegregáció tiltásának eltörlése újabb lépés Izrael államának halachikus (vallási törvények szerinti) állammá alakításában”

— értékelte a történteket a koalíció létrejöttét meghiúsító Avigdor Liberman.

A hír nem sokkal azután pattant ki, hogy Netanjahu visszavágott keményvonalas politikai szövetségesének az igazságügy-miniszteri pozícióra ácsingózó Bezalel Szmotricsnak, aki szerint az izraeli jogi rendszert a zsidó vallási jognak kellene alávetni.

A miniszterelnök szerint azonban „Izrael állama nem lesz halachikus állam”.