Köves Slomó a Sorsok Házáról: nem Schmidt a kulcskérdés

Élénk vita zajlott a Klubrádióban a hazai zsidó közéletet talán legmegosztóbb kérdéséről, a Sorsok Házáról Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Gábor György vallásfilozófus között.

Mint arról beszámoltunk, a Sorsok Házáról szóló új koncepció egyik sarkalatos pontja, hogy annak kidolgozásában már nem vesz részt a Fideszhez közel álló történész.

„Az elmúlt 6 hónapban nemzetközi és hazai szakértők bevonásával kidolgozott új koncepció és víziós dokumentum kidolgozásában Schmidt Mária, vagy kollégái még csak konzultációs szinten sem vettek részt” —

nyilatkozta a Neokohnnak Köves Slomó. A rádióműsorban Gábor György ezért felvetette, „eddig miért volt az, mivel nem tartja szaktörténésznek, sokkal inkább politikai propagandistának. De még érvényben van a kormányrendelet, amely szerint még része a koncepciónak a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, és annak vezetője Schmidt Mária.”

A beszélgetésről videofelvétel is készült, amit itt tekinthetnek meg:

Csak semmi majré – magyar zsidó történetek (1. adás) Gábor Györggyel és Köves Slomóval (2019.06.06.)

A majré jiddis szó, jelentése félelem. Szóval félelem, majré nélkül beszélgetünk arról, hogy milyen ma a közös életünk itt, vannak-e tabuk, elhallgatások, ki…

Köves Slomó válaszul elmondta: „fontos kérdés az is, hogy Schmidt Mária benne van-e, meg hogy mi van ebben a kormányhatározatban, de az alapkoncepció fontosabb, hogy mit akarnak bemutatni, milyen lenne a 21. század első negyedszázadát megközelítve egy holokauszt-emlékközpont és oktatási központ Magyarországon.”

„Nemcsak az a kérdés egy történet elbeszélésénél, hogy mi történt, hanem az is, mit emelünk ki, miért azt, és kinek mondjuk el. Jelezte: amit Luxemburgban bemutattak, nem egy kész múzeumi forgatókönyv, hanem egy 40 oldalas dokumentum kivonata, amely alapértékekről beszél. Hamarosan az egészet a nyilvánosság elé tárják” – mondta a vezető rabbi.

Az adás felvétele itt hallható:

Új esélyt kap a befejezetlen Sorsok Háza

Optimista reakciók a diplomáciában és az amerikai sajtóban a projekt új koncepciójáról.