A Buenos Aires-i zsidó központ elleni merényletre emlékeznek

A Buenos Aires-i zsidó központ elleni merénylet 25. évfordulója alkalmából világszerte húsz argentin nagykövetség fog megemlékezéseket tartani.

A szervezésben részt vesz a Zsidó Világkongresszus is. A sorozat hétfőn indult Chile-ben és folytatódik Berlinben, Londonban és a világ nagyvárosaiban — adta hírül a Jewish Telegraphic Agency.

A robbantásos merénylet 1994. július 18-án történt a Buenos Aires-i AMIA székházában. A támadásban 85-en haltak meg és további 300 ember megsérült.

25 év alatt egyetlen felelős sem került bíróság elé. Izrael és Argentína is Iránt gyanúsítja a merényletekkel. Azonban az Iránnal szoros kapcsolatot ápoló korábbi argentin vezetés több vád szerint eltitkolta a merénylők kilétét.

2019 elején az argentin bíróság börtönre ítélte azt a bírót, aki az merénylettel kapcsolatos nyomozást vezette. A vád az ellene, hogy szándékosan eltitkolta a nyomozásban feltárt adatokat. Az argentin bíróságokon továbbra is folynak a nyomozások a terror támadás utóéletével kapcsolatban.

„Fontos, hogy megosszuk a világgal azt, milyen volt mikor Argentínát elérte a nemzetközi terror hulláma. A törvény erejével és igazságával kell harcolnunk a terrorizmussal”

— mondta Adrián Werthein, a Latin-Amerikai Zsidó Kongresszus vezetője.

A megemlékezések több, mint egy hónapon át fognak tartani a helyi zsidó közösségek részvételével.

A Buenos Aires-i zsidó központ elleni merénylet 25-ik évfordulója alkalmából világszerte húsz argentin nagykövetség fog megemlékezéseket tartani.

Neonáci elnökjelölt Argentínában: „ez itt nem Izrael”

Az argentin Hazafias Front párt korábban Hitlert éltető szélsőjobboldali vezetője megígérte, megválasztása esetén még az izraeli nagykövetet is kiutasítja majd.