Neonáci elnökjelölt Argentínában: „ez itt nem Izrael”

Az argentin Hazafias Front párt korábban Hitlert éltető szélsőjobboldali vezetője megígérte, megválasztása esetén még az izraeli nagykövetet is kiutasítja majd.

Alejandro Biondini pénteken Buenos Airesben elindította elnöki kampányát. A jelölt kijelentette, hogy a palesztin állam oldalán áll, és meggyőződéses anticionista.

„Egyértelműen a palesztin állam védelmezőjeként határozom meg magamat”

— írta egy korábbi, februári Twitter üzenetében a politikus.

„Elutasítom a kolonialista, népirtó cionizmust, illetve megerősítem: elnökké választásom esetén ki fogom utasítani a brit és az izraeli nagyköveteket”.

Argentína és Nagy-Britannia 1982-ben a Falkland-szigetek miatt keveredett háborúba.

Kampányindító rendezvényén Biondini nem mulasztotta el nagy ováció és taps közepette a zsidó közösséget is „helyre tenni”:

„Elmondtam a DAIA-nak [Argentína zsidó politikai ernyőszervezete], … hogy ez itt nem Izrael”.

A politikus korábban is kifejezett antiszemita nézeteket, illetve csodálatát Adolf Hitler iránt. Egy 1991-es televíziós interjújában azt találta mondani, hogy „igazat adunk Adolf Hitlernek”, egy szélsőjobboldali, Buenos Aires-i demonstráció pedig egyenesen ő vezetett „halál az árulókra, gyávákra és zsidókra” szövegű kántálást.

Korábbi pártját, az Új Győzelmet 2009-ben betiltotta az argentin választási bíróság. 2018 novemberében viszont egy Buenos Aires-i szövetségi bíró jóváhagyta Biondini új pártjának, a Hazafias Frontnak a megalakítását. A DAIA argentin zsidó szervezet elítélte a bírói döntést, és nyilatkozatukban arra figyelmeztettek, hogy a párt „neonáci és ultranacionalista mozgalom, mely veszélyt jelent az egalitariánus társadalomra”.