Trump az idlíbi légicsapások leállítására szólított fel

Az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány ellenzéki ellenőrzésű területei elleni légicsapások beszüntetésére szólított fel Donald Trump amerikai elnök vasárnapi Twitter-üzenetében.

Londoni útját megelőzően közzétett rövid kommentárjában Trump azt írta, hogy a hírek szerint Oroszország és Szíria „teljes erőből bombázza Idlíbet”, és kisebb méretekben ugyan, de Irán is. Akcióik során ráadásul „válogatás nélkül ölnek meg sok ártatlan civilt” — tette hozzá.

A tweet szerint „az egész világ figyeli ezt a mészárlást. Mi ennek a célja, mit fognak elérni? Állítsák le!” — szólította fel Trump az érintetteket.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) az orosz légierő támogatásával április végén indított offenzívát Idlíb és a szomszédos Hama tartományban az Aszaddal szemben álló erők ellen. Az ellenzékiek térségeiben humanitárius tevékenységet végző fehérsisakos mentőalakulat és más szervezetek állítása szerint a csapások több száz emberéletet követeltek már, és több százezer embert kényszerítettek menekülésre.

Sajtóbeszámolók szerint Trumpot Londonba indulása előtt az újságírók is megkérdezték az idlíbi helyzetről. Az amerikai elnök csak annyit mondott, hogy nem tetszik neki, ami ott zajlik, „rossz dolgok történnek” a térségben.

Válaszcsapást mért Izrael Szíriára

A Golán-fennsíkra kilőtt két rakétára reagálva az Izraeli Védelmi Erők vasárnap hajnalban katonai célpontokat támadott Szíriában.