Válaszcsapást mért Izrael Szíriára

A Golán-fennsíkra kilőtt két rakétára reagálva az Izraeli Védelmi Erők vasárnap hajnalban katonai célpontokat támadott Szíriában.

Izrael rakétacsapásokat mért vasárnap hajnalban dél-szíriai katonai állásokra – jelentette a szíriai állami média, hozzátéve, hogy a támadásban meghalt három szíriai katona, további hét pedig megsebesült. A csapást hivatalos izraeli források is megerősítették.

Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint harci helikopterek és vadászgépek megtorlótámadásba kezdtek 4:10 körül, megsemmisítve számos szíriai hadsereghez tartozó célpontot, köztük 2 tüzérségi üteget és egy SA-2 légvédelmi egységet Damaszkusztól délre és délnyugatra valamint megfigyelő és hírszerzési állomásokat a határ közelében.

Israel Defense Forces on Twitter: „Last night, 2 rockets were launched from Syria to Israel, 1 landing within Israeli territory. In response, we struck a number of Syrian Armed Forces military targets. pic.twitter.com/xzk5Crsa5q / Twitter”

Last night, 2 rockets were launched from Syria to Israel, 1 landing within Israeli territory. In response, we struck a number of Syrian Armed Forces military targets. pic.twitter.com/xzk5Crsa5q

„Nem tűrjük, hogy csapást mérjenek országunkra”

— szögezte le Netanjahu.

A SANA állami hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a támadásokban a Damaszkusztól délnyugatra fekvő el-Kuneitra térség néhány katonai létesítményét találták el.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) közlése szerint az izraeli támadás célpontjai olyan raktárak és katonai állások voltak, ahol szíriai, iráni és a libanoni Hezbollah terrorszervezet Damaszkusszal szövetséges fegyveresei állomásoznak.

A támadás néhány órával azután következett be, hogy az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint két légelhárító lövedéket lőttek ki Szíriából egy gyakorlórepülést végző izraeli vadászgépre Izrael északi részén.

A szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta Izrael már több tucatnyi alkalommal ismerte el, hogy légicsapásokat mért a Szíriában lévő iráni vagy Iránnal szövetséges erők létesítményeire.

Legutóbb május 17-én történt hasonló légicsapás, amelyről Damaszkuszban azt közölték, hogy a szíriai légvédelem akcióba lépett az ellenséges célpontok elfogása érdekében.